Travel trends 2020, τουρισμός στην Ελλάδα και τι αλλάζει

Αν κοιτάξει κανείς τις προβλέψεις για το πώς θα κινούνταν οι ταξιδιώτες το 2020, δεν θα εντοπίσει τους όρους πανδημία, απαγορεύσεις πτήσεων και περιορισμός στις μετακινήσεις σε κανένα από τα άρθρα ή τις έρευνες. Μάλιστα, όσα σενάρια είχαν βασιστεί σε στοιχεία των προηγούμενων ετών, ήταν πιο αισιόδοξα από ποτέ. Άλλωστε, δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για το αντίθετο. Ως φαινόμενο, η ύπαρξη της πανδημίας του κορονοϊού χαρακτηρίζεται ως «μαύρος κύκνος», ως ένα γεγονός, δηλαδή, που κανένας δεν είχε προβλέψει, δεν περίμενε να προκύψει και είναι εκ των πραγμάτων σπάνιο. Παρόλα αυτά, κάποιες από τις τάσεις που είχαν προβλεφθεί, πριν αυτήν την παράταιρη υγειονομική κρίση, έχουν μεγάλες πιθανότητες να ισχύσουν, παρά τους όποιους περιορισμούς και δυσκολίες.

Ποια ήταν τα προβλεπόμενα μοντέλα τουρισμού για το 2020

Για το 2020, οι τάσεις που είχαν εμφανιστεί ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και υπόσχονταν να αλλάξουν την κατανομή του τουρισμού στον παγκόσμιο χάρτη και πολλά ξενοδοχεία αλλά και προορισμοί είχαν ξεκινήσει να προσαρμόζονται σε αυτά τα trends.

Short trips-Stay local

Από την ανάγκη μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη, στην ανάγκη για mini διακοπές που στριμώχνονται στο καθημερινό πρόγραμμά τους. Περισσότερες ολιγοήμερες διακοπές σε κοντινούς προορισμούς, οι οποίες είναι πιο εύκολο να οργανωθούν και να συμπεριλάβουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

“Micronations get big”

Environmentally-friendly game

Πριν λίγες εβδομάδες γιορτάσαμε όλοι από τα σπίτια μας την Παγκόσμια Ημέρα Γης και ίσως αυτή την φορά αντιληφθήκαμε το ότι μας λείπει η φύση, ο καθαρός αέρας, ο χώρος και η ελευθερία κινήσεων που μας δίνει το εξωτερικό περιβάλλον. Οι αεροπορικές και τα ξενοδοχεία έχουν κατανοήσει αυτή την τάση και στρέφονται δυναμικά προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι πολυτελείς high-end εμπειρίες, σύμφωνα με τις έρευνες, θα έχουν πράσινο χρώμα και οι ταξιδιώτες θα στραφούν περισσότερο σε διάφορες εκδοχές των green hotels ανά τον κόσμο.

Solo travel

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Overseas Adventure Travel, περισσότερο από 45% των εγγραφών τους ορίζονται ως «solo traveler» τους τελευταίους μήνες. Αυτό το trend συνδυάζεται με την ανάγκη των ταξιδιωτών να ζουν στο ακέραιο τις εμπειρίες τους σε άλλες χώρες. Μάλιστα, το συγκεκριμένο blog δίνει πολύ ουσιαστικές συμβουλές για όσους ταξιδεύουν μόνοι τους.

Wellness travel

“Πιο κοντά στην φύση και σε ότι μας κάνει να αισθανόμαστε πραγματικά καλά!” Αυτό σκέφτονται όλοι όσοι ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται για ιδιαίτερους προορισμούς, αθλητισμό σε ανοιχτούς χώρους και επανασύνδεση με την φύση. Η Τοσκάνη είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, χάριν των φυσικών τοπίων και της απομόνωσης που προσφέρει.

Artificial Intelligence and Robots

Η τεχνολογική άνθηση έχει βρει όλους τους τρόπους για να μπει στην καθημερινότητά μας. Ο τουρισμός, ως μία μοναδική παγκόσμια δραστηριότητα, την καλωσορίζει διευκολύνοντας τους επισκέπτες με διαφορετικά συστήματα κρατήσεων, bots που απαντούν requests. Η χρήση τεχνολογιών για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας των πελατών, οδήγησε την Hilton στο να δημιουργήσει σε συνεργασία με την IBM, ένα robot-concierge.

Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα του τουριστικού κοινού που ταξιδεύει πλέον για τέτοιες εμπειρίες, να δουν τις προόδους της τεχνολογίας από κοντά ενώ η τεχνολογία AI κάνει custom made προτάσεις στους ταξιδιώτες και αναβαθμίζει τον τρόπο που λειτουργεί το marketing και θεσπίζεται η στρατηγική του.

Πώς είναι διαμορφωμένος ο τουρισμός στην Ελλάδα

Έντονα εποχιακός τουρισμός

Η τάση που υπάρχει στην Ελλάδα, θέλει τον τουρισμό να βρίσκεται στο απόγειό του κατά την περίοδο των θερινών μηνών και να υπολειτουργεί τους υπόλοιπους μήνες ακόμα και αν υπάρχουν αποκλειστικά χειμερινά ξενοδοχεία.

Μαζικός τουρισμός και 3s-Sun, sea, sand

Μαζικός τουρισμός με κοινό παρονομαστή, τη δίψα τους για ήλιο, θάλασσα, παραλίες. Πολλές αφίξεις και επισκέπτες συγκεντρωμένοι στις παράκτιες περιοχές και στα νησιά. Μία τάση που αφενός είχε ως αποτέλεσμα υψηλό revenue για τις τοπικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, αφετέρου παρατηρούνταν προβλήματα overtourism. Ως overtourism, ορίζεται το φαινόμενο κατά το οποίο μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτεται ένα συγκεκριμένο μέρος. Αν και δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης ώστε να οριστεί αν είναι «μεγάλος» ή πόσο «μεγάλος» είναι αυτός ο αριθμός τουριστών, ένα μέτρο σύγκρισης θα ήταν, αν μπορεί ο τόπος που επισκέπτονται να τους κάνει accommodate. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σαντορίνη. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, με εκθετική αύξηση με τα χρόνια, επισκέπτονται συγκεκριμένες περιοχές κατά συγκεκριμένους μήνες.

Plus: Με το πέρας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό, ίσως επιβληθεί και ένα τέταρτο S for space.

Μειωμένος εσωτερικός τουρισμός

Το 2020 κάνουμε λόγο για ανάγκη ύπαρξης εσωτερικού τουρισμού, για λόγους επιβίωσης, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν απλά ένα μικρό-οριακά απειροελάχιστο- κομμάτι της πίτας. Χρονιές που η τουριστική κίνηση από διεθνείς αυξήσεις έφτανε σε επίπεδα ρεκόρ, ο εσωτερικός τουρισμός είχε ποσοστά ρεκόρ προς τα κάτω.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση

Δεν θα θέλαμε να προσθέσουμε ένα ακόμη σενάριο-πονοκέφαλο για την εξέλιξη του τουρισμού μετά το lock-down του κορονοϊού για το 2020. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ωστόσο, κάνουν λόγο για σεζόν διάρκειας τριών μηνών και τον κόσμο φοβισμένο να ταξιδέψει. Οι αεροπορικές δεν έχουν ξεκινήσει επισήμως τα δρομολόγια και πολλές από τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει στα ξενοδοχεία, έχουν μετατεθεί για την χρονιά του 2021.

Μειωμένη κίνηση, ανάγκη για εσωτερικό τουρισμό και μέτρα που κατευθύνουν αναγκαστικά τους ταξιδιώτες σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακοπών. Εξορμήσεις σε κοντινές περιοχές με δικά τους μέσα μεταφοράς, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Εκτιμήσεις παγκόσμιων οργανισμών θέλουν να αποφεύγονται οι δημοφιλείς προορισμοί και μεγάλες πόλεις.

Πολλές έρευνες έχουν ως φωτεινό παράδειγμα την Κίνα και την γρήγορη ανάκαμψή της από το πλήγμα του κορονοϊού και της οικονομικής παράλυσης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η κουλτούρα της Κίνας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή της Αμερικής ή της Ευρώπης. Η χρήση μάσκας για παράδειγμα, είναι ούτως ή άλλως στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, η στρατηγική περιορισμού της μετάδοσης του ιού ήταν πολύ πιο αυστηρή και κρίσιμη από όσες επιβλήθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική. Τέλος, υπάρχει ένα κυρίαρχο ζήτημα αμφισβήτησης για τα νούμερα της Κίνας, όπου ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ακόμα και στην Κίνα, βέβαια, πρώτα κάνουν λόγο για αναβίωση στο 70% του εσωτερικού τουρισμού και έπειτα του εισερχόμενου.

Ο τουρισμός φέτος, για πολλούς αναλυτές, θα κινηθεί διαφορετικά, σε μικρότερα μεγέθη, σε άλλες περιοχές από ότι συνήθως και οι μέρες παραμονής θα μειωθούν αρκετά, όπως και οι ομάδες ταξιδιωτών. Αναφορικά με τις κρουαζιέρες, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι θα τις επιλέξουν, αφού είναι πολύ μεγαλύτερος ο ρυθμός μετάδοσης και τα μέτρα ασφαλείας που μπορούν να παρθούν αρκετά ευαίσθητα και κρίσιμα. Μάλιστα, πολλές εταιρείες είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν αφού οι μεγαλύτερες από αυτές χάνουν τις κυβερνητικές ενισχύσεις έχοντας τις έδρες τους σε μικρά νησιά ή άλλες χώρες, όπως η Carnival Corporation με έδρα τον Panama, η Norwegian Cruise Lines στις Βερμούδες και την Royal Caribbean στην Λιβερία.

Προσαρμοστικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων πριν και μετά τον κορονοϊό

Τα ξενοδοχεία, ως ζωντανοί οργανισμοί «αντιδρούν» και προσπαθούν να προσαρμόζονται στις αλλαγές ανά τους καιρούς. Ακούνε τους πελάτες τους, γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους και αναβαθμίζουν ή διαφοροποιούν τις υπηρεσίες τους. Κάποιες από τις αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι οι ακόλουθες.

Οnline reservation systems

Η εισροή της τεχνολογίας σε όλες τι επιχειρήσεις, επηρέασε και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης, ξεκίνησαν οι κρατήσεις μέσω εξειδικευμένων online συστημάτων.

Think Green

Ολόκληρα ξενοδοχειακά brands, πλέον, βασίζονται στον οικολογικό και environmentally-friendly χαρακτήρα τους ενώ είναι ένα καίριο συγκριτικό πλεονέκτημα, που για να το αποκτήσει μία μονάδα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις και σωστή έρευνα, αν δεν μιλάμε απλά για μικρές αλλαγές, στις οποίες μπορεί κάθε ξενοδοχείο να προχωρήσει.

Personalize

Από όταν τα ξενοδοχεία ξεκίνησαν να δέχονται μία άλλη γκάμα τουριστών, περισσότερο απαιτητικών αλλά και ενημερωμένων, ξεκίνησαν να δημιουργούν custom made υπηρεσίες και μοναδικές εμπειρίες για εκείνους. Ακόμα και πριν φτάσουν στο ξενοδοχείο με ειδικά welcome boxes.

Με τις εξελίξεις να μας προλαβαίνουν, υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλές αλλαγές στα ξενοδοχεία.

Αναφορικά με τις κρατήσεις, θα αρκεστούμε σε κάποια από τα data, που ήδη έχουμε από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες. Εταιρείες όπως η Marriott, Hyatt και IHG παρέχουν μεγάλες διευκολύνσεις στις πολιτικές ακύρωσης των κρατήσεων και δίνουν δυνατότητα cancellation ακόμα και στις pre-paid, έως και 48 ή 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα κράτησης και πληρωμής σε δεύτερο στάδιο, ενώ υπάρχει πλήρες refund έως και τις 6 το πρωί της ημέρας της άφιξης.

Από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, είναι οι υγειονομικοί κίνδυνοι και η ασφάλεια τόσο του προσωπικού των ξενοδοχείων, όσο και των επισκεπτών τους. Πολλά πλάνα μεταφέρουν τα γραφεία στο σπίτι σε ένα μοντέλο remote working, για το τμήμα των κρατήσεων πχ, ενώ όλοι κάνουν λόγο για μείωση προσωπικού, rotation στις βάρδιες ή/και part time εργασία.

Παράλληλα, δεν πρέπει να υποβαθμίζουν το cyber security, λόγω της έκθεσης πολλών δεδομένων από υπολογιστές των εργαζομένων. Αναφορικά με τον κύκλο προμηθειών και την εφοδιαστική αλυσίδα, χρειάζεται ακριβής προγραμματισμός, δεδομένου ότι η αγορά είναι διεθνής. Επιπλέον, σε ό,τι έχει να κάνει με την επαφή με τον πελάτη, εκτιμάται πως θα προχωρήσουν σε contactless check in, όπως η δυνατότητα που δίνει η Hilton Doubletree, στην τοποθέτηση πολλών συσκευών με απολυμαντικό υγρό στους ενιαίους χώρους αλλά και στην ύπαρξη μασκών και γαντιών στον χώρο.

Οι εκτιμήσεις υπήρξαν αισιόδοξες για την φετινή τουριστική κίνηση και τα δημιουργικά travel trends ελπίζουμε να μην ακυρωθούν, αλλά να γίνουν ίσως postponed για την επόμενη χρονιά.

Ο κόσμος του τουρισμού, ξέρει να επιβιώνει και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Νηφάλιες εκτιμήσεις και σκληρή δουλειά, ξανά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.