Virtual δρόμοι οδηγούν στην τέχνη

Στο κλίμα των ημερών, ”μένουμε σπίτι”, κάνουμε ένα μεγάλο διάλειμμα από τις συνήθεις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις, αναβάλλουμε σχέδια και αποστασιοποιούμαστε από τους κοντινούς μας ανθρώπους. Αυτή η απομόνωση όμως μπορεί να γίνει λίγο καλύτερη με ένα virtual ταξίδι στις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης, από την άνεση του καναπέ μας. 

Την virtual αυτή ξενάγηση την προσφέρει το Google Arts & Culture, μία online πλατφόρμα μέσω της οποίας το κοινό έχει την δυνατότητα πλοήγησης σε υψηλής ποιότητας εκθέματα, σε συνεργασία με πάνω από 1200 μουσεία διεθνούς κύρους.

Έτσι ο καθένας από εμάς – με μία καλή σύνδεση στο Internet, πράγμα δύσκολο σε εποχή καραντίνας σε μεγαλουπόλεις – έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί όχι μόνο σε εκείνα τα μουσεία του εξωτερικού που είχε στη λίστα του για κάποιο μελλοντικό ταξίδι αλλά και εκείνα που βρίσκονταν ένα βήμα από την πόρτα μας και αναβάλαμε πάντα να επισκεφτούμε. Ακόμα όμως κι αν κάποιος δεν είναι ο μεγαλύτερος fan της τέχνης, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσει τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας χώρας που θα ήθελε να επισκεφτεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Διαλέξαμε 19 από τα αγαπημένα μας μουσεία με εκθέματα από όλον τον κόσμο και κάθε χιλιετία.

1) Μουσεία του Βατικανού – Ρώμη

Ο Πάπας Ιούλιος II ήταν εκείνος που ίδρυσε τον 16ο αιώνα το σύμπλεγμα μουσείων που πλέον αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές του κόσμου. Εστία μιας τεράστιας συλλογής 70.000 έργων, από τα οποία μόνο τα 20.000 εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου, συγκέντρωσε την πλειονότητα των πιο σημαντικών έργων ζωγραφικής και γλυπτικής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Παποσύνης.

​Don’t miss: Μια επίσκεψη στα Μουσεία του Βατικανού δεν υφίσταται χωρίς την ενατένιση της Sistine Chapel, των πινάκων του Caravaggio και του Leonardo da Vinci, τις αίθουσες του Raffaello, την Στοά των Χαρτών και της εξόδου μέσω της υπέροχης ελικοειδούς σκάλας του Bramante.

2) Αρχαιολογικό Μουσείο – Αθήνα

Αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας μας και ιδρύθηκε το 1829, ενώ από το 1932 και έπειτα υφίσταται διαρκείς επεκτάσεις και ανακαινίσεις για την παρουσίαση των εκθεμάτων της συλλογής.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως στον τομέα της αρχαίας τέχνης, δεδομένου ότι στους χώρους του εκτίθενται έργα από όλους τους πολιτισμούς που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ύστερης ρωμαϊκής αρχαιότητας.

​Don’t miss: Μερικά από τα λαμπρότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η Μάσκα του Αγαμέμνονα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η Αφροδίτη και ο Πάνας, το κύπελλο του Νέστορα, καθώς και η μοναδική συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

3) Μουσείο Ακρόπολης – Αθήνα

Ως αρχιτεκτονικό πόνημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, το νέο Μουσείο Ακρόπολης άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το καλοκαίρι του 2009 και φιλοξενεί ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον Ιερό Βράχο χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή έως την Παλαιοχριστιανική περίοδο.

​Don’t miss: Τα βλέμματα των επισκεπτών συγκεντρώνουν οι 3 Καρυάτιδες, τα αετώματα του Εκατόμπεδου και του Αρχαίου Ναού και φυσικά η ζωφόρος και οι μετόπες του Παρθενώνα με αναπαραστάσεις της μυθικής Γιγαντομαχίας, του Τρωικού Πολέμου κ.ά.

​4) Uffizi Gallery– Φλωρεντία

Πρόκειται για ένα Ανάκτορο του 16ου αιώνα όπου στεγάζεται η πινακοθήκη Uffizi στην όμορφη Φλωρεντία της Ιταλίας. Εκεί μπορεί κανείς να “χαθεί” σε μία από τις σημαντικότερες συλλογές Αναγεννησιακής τέχνης από τον 13ο – 18ο αιώνα.

Don’t miss: Η γέννηση της Αφροδίτης του Rafaello, η Άνοιξη του Botticelli, o Βάκχος του Caravaggio, η Μετανοούσα Μαγδαληνή του Tiziano, ο Δούκας και η Δούκισσα του Ουρμπίνο του Piero della Francesca και η Judith Slaying Holofernes της Artemisia Gentileschi.

5) Πινακοθήκη της Brera – Μιλάνο

Η Πινακοθήκη αποτελεί συμπλήρωμα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Brera με την οποία συστεγάζεται στο μεγαλοπρεπές ομώνυμο Μέγαρο του 14ου αιώνα. Αν και υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα δεσπόζει πλήρως αποκατεστημένη στην πόλη του Μιλάνου, διαθέτοντας έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό νωπογραφιών

Don’t miss: Ο Νεκρός Χριστός του Andrea Mantegna, οι γάμοι της Παρθένου του Raffaello, το Δείπνο στους Εμμαούς του Caravaggio, και το πιο σύγχρονο Φιλί του Francesco Hayez.

6) Μουσείο του El Greco – Τολέδο

Αφιερωμένο σε έναν από τους πιο δοξασμένους ζωγράφους του κινήματος του Μανιερισμού, το Μουσείο του Ελ Γκρέκο άνοιξε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτελείται από δύο κτήρια, το ένα εκ των οποίων έχει κατασκευαστεί ως πιστή απομίμηση της οικείας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, καθώς η γνήσια έχει καταστραφεί.

7) Rijksmuseum – Άμστερνταμ

Μια συλλογή 1 εκατομμυρίου έργων τέχνης, με εκθέματα διαθέσιμα για το κοινό που δεν ξεπερνούν τα 8.000, το Rijksmuseum αποτελεί πόλο έλξης της ολλανδικής πρωτεύουσας. Η συλλογή αποτελείται από αντικείμενα που χρονολογούν μέχρι και το 1200, ενώ φιλοξενεί αριστουργήματα του Rembrandt, του Frans Hals και του Johannes Vermeer. 

Don’t miss: Το ζευγάρι του Frans Hals, την Νυχτερινή Περίπολο του Rembrandt, την Γαλατού και το Ερωτικό Γράμμα του Johannes Vermeer.

​8) Mauritshuis – Χάγη

Σπίτι των πιο αξιοθαύμαστων πινάκων της Χρυσής Εποχής της Ολλανδίας. H μικρή αυτή συλλογή βρίσκεται στο κέντρο της Χάγης, ακριβώς δίπλα από τα κυβερνητικά κτήρια της πόλης.

Don’t miss: Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Johannes Vermeer, το Μάθημα Ανατομίας του Nicolaes Tulp, την Καρδερίνα του Fabritius και τον Σαούλ και Δαυίδ του Rembrandt.

9) Πινακοθήκη του Βερολίνου – Βερολίνο

Η Πινακοθήκη του Βερολίνου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές συλλογές της ευρωπαϊκής ζωγραφικής από τον 13ο έως και τον 18ο αιώνα. Εδώ δεσπόζουν αριστουργήματα της γερμανικής, ιταλικής και πρώιμης φλαμανδικής τέχνης.

Don’t miss: Την οκτάγωνη αίθουσα αφιερωμένη στον Rembrandt, τον Άγιο Πέτρο που απελευθερώνεται από την φυλακή του Gerard van Honthorst, τις Ολλανδικές παροιμίες του Pieter Bruegel the Elder και την Malle Babbe του Frans Hals.

10) Μουσείο της Περγάμου – Βερολίνο 

Δεσπόζοντας στο Νησί των Μουσείων στην πόλη του Βερολίνου, αποτελείται από συλλογές της Kλασικής Aρχαιότητας, την συλλογή αφιερωμένη στην Μέση Ανατολή και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Ένα από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα σχετικά με τη συγκεκριμένη συλλογή είναι πως στεγάζει τα ανακατασκευασμένα οικοδομήματα του βωμού της Περγάμου. Με την πτώση του Βερολίνου το 1945 έως και σήμερα αρκετά από τα εκθέματα βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Don’t miss: Ο Βωμός της Περγάμου που χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ., η πύλη της Ιστάρ και η πρόσοψη της αίθουσας του θρόνου του Ναβουχοδονόσορα Β’.

Istar Gate Berlin Pergamon Museum
Η πύλη της Ιστάρ κατασκευάστηκε το 575 π.Χ. και αποτελούσε την 8η είσοδο στην πόλη της Βαβυλώνας.

11) Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης – Βιέννη

Εγκαινιάστηκε το 1891 για να φιλοξενήσει τις συλλογές των Αψβούργων και αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο της Βιέννης. Απαρτίζεται από συλλογές της Αιγύπτου και της Εγγύς Ανατολής, ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, γλυπτικής και διακοσμητικών τεχνών και την νομισματική.

Don’t miss: Το Καλοκαίρι του Giuseppe Arcimboldo, Ο πύργος της Βαβέλ του Pieter Bruegel the Elder και την Ινφάντα Μαργαρίτα Τερέζα με μπλε φόρεμα του Diego Velazquez.

12) Belvedere – Βιέννη

Στο Μπαρόκ Ανάκτορο του 18ου αιώνα βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες συλλογές Art Nouveau με έργα του Gustav Klimt. Από αυτά το πιο γνωστό είναι φυσικά το Φιλί, που ανήκει στην χρυσή περίοδο του αυστριακού ζωγράφου, και στο οποίο κυριαρχούν φύλλα χρυσού, ασήμι και πλατίνα.

13) Musée d’Orsay – Παρίσι

Πλαισιωμένο από σειρές παραθύρων που επιτρέπουν την άπλετη είσοδο του ήλιου, το γαλλικό εθνικό μνημείο δεν ήταν πάντα μουσείο. Έως το 1939 λειτουργούσε ως κτήριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, στοιχεία του οποίου παραμένουν εμφανή στην αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα (π.χ. το χρυσό ρολόι στην είσοδο του Μουσείου), ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως στούντιο για γυρίσματα γνωστών ταινιών.

​Don’t miss: Στο μουσείο φιλοξενούνται έργα από τους πιο σπουδαίους ζωγράφους του Ιμπρεσιονισμού. Μερικά από αυτά είναι τα Μάθημα Μπαλέτου του Edgar Degas, το Μπαλκόνι του Edouard Manet, Χορός στο Moulin de la Galette του Pierre Auguste Renoir, Η γέφυρα του Αρζαντέιγ του Claude Monet, Γυναίκες της Ταϊτής του Paul Gauguin και το Σπίτι του κρεμασμένου του Paul Cezanne.

14) Εθνική Πινακοθήκη – Λονδίνο

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου βρίσκεται στην Trafalgar Square και στεγάζει 2.300 πίνακες ζωγραφικής από τον 13ο αιώνα έως και το 1900. Παράλληλα το συγκεκριμένο μουσείο κατέχει μια από τις πιο εντυπωσιακές και εκτενείς συλλογές της Ιταλικής Αναγέννησης.

Don’t miss: Κονσέρτο του Hendrick ter Brugghen, Βάκχος και Αριάδνη του Tiziano, Γυναίκα που λούζεται σε ρέμα του Rembrandt, Πεντηκοστή του Giotto, Μαντόνες του Raffaello, Αλληγορία του Bronzino, η Άσχημη Δούκισσα του Quentin Matsys και Παραλία στην Trouville του Claude Monet.

​15) Βρετανικό Μουσείο – Λονδίνο

Πόλος έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τα εκθέματά του Βρετανικού Μουσείου ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια. Οι συλλογές του είναι οι πιο εκτενείς παγκοσμίως και προέρχονται από όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τα βήματα του ανθρώπινου πολιτισμού από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, διανύοντας πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια ιστορίας και κουλτούρας.

Don’t miss: Τα γλυπτά του Παρθενώνα, ο Δισκοβόλος, ο Διαδούμενος, Το γρανιτένιο άγαλμα του Amun, Γυναίκα ετοιμάζεται του Kitagawa Utamaro, η κοχυλένια θήκη κοσμημάτων, ο Φτερωτός Ταύρος του Βασιλείου των Αρμενίων, τα Πορτραίτα Φαγιούμ, το αγαλματίδιο του Θεού Γκανέσα, η Μούμια του Κετεμπέτ, τα Κυκλαδίτικα αγαλματίδια κ.ά.

16) Tate Britain – Λονδίνο

Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα βρετανικά μουσεία, η Tate Britain είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην τέχνη του Ηνωμένου Βασιλείου από την εποχή των Τυδώρ έως και τον 20ο αιώνα. Θεωρείται η επιτομή της Βρετανικής Τέχνης με ένα διευρυμένο δίκτυο πινακοθηκών σε όλο το Λονδίνο.

Don’t miss: Το Ναυάγιο του J.M.W. Turner, Οφηλία του John Everett Millais και η Λαίδη της Shalott του John William Waterhouse.

17) Μ.Ο.Μ.Α. – Νέα Υόρκη

Ιδρυθέν το 1929 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ήταν το πρώτο Μουσείο με αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη της Μοντέρνας Τέχνης. Μια επίσκεψη στο Μ.Ο.Μ.Α. προσφέρει ένα πανόραμα της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης από τα γλυπτά του 18ου αιώνα στην σημερινή πειραματική τέχνη.

Don’t miss: Έναστρη Νύχτα του Vincent van Gogh, οι Κυρίες της Αβινιόν του Πικάσο, Η εμμονή της μνήμης του Salvador Dali, ο Κόσμος της Χριστίνας του Andrew Wyeth, Το φιλί του Rene Magritte, Οι παππούδες οι γονείς μου και εγώ της Frida Kahlo, ​καθώς και έργα του εμβληματικού Andy Warhol.

18) The MET – Νέα Υόρκη

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ιδρύθηκε το 1870 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, και εκ τότε παραμένει το μεγαλύτερο Μουσείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι σταθερές συλλογές του Μουσείου συνίστανται από τομείς Ελληνορωμαϊκής, Αιγυπτιακής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής, και σύγχρονης τέχνης. Παράλληλα φιλοξενεί έργα τέχνης των σπουδαιότερων Ευρωπαίων ζωγράφων, καθώς και άλλα αντικείμενα (κοσμήματα, όργανα μουσικής, πανοπλίες κ.ά.) από όλο τον κόσμο.

​Το κτήριο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον του, λαμβάνοντας υπόψη τα πανοραμικά παράθυρα που προσφέρουν άπλετη θέα στο Central Park.

Don’t miss: Αγαλματίδιο του Anubis περίοδος Πτολεμαίων, Έρωτας και Ψυχή του Antonio Canova, Γυναίκα και άνδρας στο παράθυρο του Filippo Lippi, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου του Botticelli, Αγία Ροζαλία του Anthony van Dyck, Προσωπογραφία Νέας του Johannes Vermeer, Νεαρός και κοπέλα σε ταβέρνα του Frans Hals, La Troupe de Mademoiselle Eglantine του Henri de Toulouse-Lautrec, Madame Grand Elizabeth της Vigee Le Brun, Captain George K. H. Coussmaker του Joshua Reynolds, Lady Maria Conyngham του Thomas Lawrence, Βραχώδη όρη του Albert Bierstadt, Καλάθι με Μύδια του Winslow Homer, Ηχώ του Alexandre Cabanel και Στοχαστής του Thomas Eakins.

​19) Hermitage – Αγία Πετρούπολη

Το μνημειώδες παλάτι αρχιτεκτονικής Baroque λειτουργούσε σαν χειμερινή κατοικία των τσάρων της Ρωσίας έως και την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα Μουσεία του κόσμου. Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1784 προκειμένου να φιλοξενήσει την προσωπική της συλλογή έργων τέχνης. Όντας φιλότεχνη και πάτρωνας των εικαστικών αφιέρωσε μια τεράστια περιουσία στην αγορά πινάκων και γλυπτών, δημιουργώντας μια παράδοση που ακολούθησαν και οι διάδοχοί της.

​Σήμερα σε αυτό το περίτεχνο συγκρότημα έξι κτιρίων φιλοξενούνται παραπάνω από 3 εκατομμύρια έργα τέχνης.

Don’t miss: Αφροδίτη της Ταυρίδας Αρχαία Ελλάδα 2ος αιώνας π.Χ., Άγαλμα του Δία Αρχαία Ρώμη τέλη 1ου αιώνα π.Χ., Φλώρα του Rembrandt, Η επιστροφή του άσωτου υιού του Rembrandt, Άγιοι Πέτρος και Παύλος του El Greco, το χρυσό ρολόι Παγώνι του James Cox.

Jordan's Staircase Hermitage Museum St. Petersburg
Η σκάλα του Ιορδάνη είναι ένα από τα λίγα μέρη του παλατιού που διατηρείται στο αρχικό στιλ του 18ου αιώνα. Οι μαζικές στήλες γκρίζου γρανίτη, ωστόσο, προστέθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.