Στρατηγική SEO για ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Μπορεί το “SEO” να είναι μία έννοια που ακούμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια για την στρατηγική των ξενοδοχείων και να έχει αναχθεί σε κάτι απαραίτητο για τις επιχειρήσεις, δεν σημαίνει όμως πως το κάνουν και όλοι. Ως εργαλείο που χρησιμοποιούνταν, αρχικά, αποκλειστικά από ειδικούς, έχει αναπτύξει αρκετά features, τα οποία ωστόσο, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα και συγκροτημένες κινήσεις ξεκλειδώνονται.
Το Search Engine Optimization έχει ως στόχο το να φτάσει το προϊόν σας στο κοινό σας και vice versa. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, ειδικά για τα ξενοδοχεία είναι κάτι περισσότερο από απλά χρήσιμο, αν υπολογίσουμε το μέγεθος του ανταγωνισμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ήδη το 2018, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είχαν τριπλασιαστεί στην Ελλάδα.
Στρατηγική SEO
Σε πρώτη φάση και προκειμένου να δημιουργήσουμε την κατάλληλη στρατηγική SEO πρέπει να οριοθετήσουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Ως ένα εργαλείο που αποφέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, οι στόχοι που θα θέσουμε πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν θα επιτευχθούν σε ένα 24ωρο. Η βελτιστοποίηση των pages της ιστοσελίδας είναι μία συνεχής διαδικασία που δεν πρέπει να σταματάει και να ξεκινάει ξανά, αλλά χρειάζεται να είναι consistent για να πετύχει.
Μπορείτε να ξεκινήσετε βλέποντας την ιστοσελίδα από τα μάτια του επισκέπτη σας, καθώς ο σωστός και εύχρηστος σχεδιασμός της επίσημης ιστοσελίδας του ξενοδοχείου σας είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε την στρατηγική SEO. Ένα καλό site, δηλαδή, το οποίο είναι εύχρηστο, γρήγορο και user friendly βοηθάει πολύ περισσότερο από όσο θα νομίζατε.
Εύρεση και επιλογή κατάλληλων λέξεων-κλειδιών (Keywords)
Όλα ξεκινάνε από το content της ιστοσελίδας ή των σχετικών αφιερωμάτων για το ξενοδοχείο σας σε άλλα sites, στα οποία θα τοποθετηθούν ευλαβικά οι λέξεις-κλειδιά ώστε να κατατάσσεται σε υψηλότερη θέση στις μηχανές αναζήτησης (Google).
Σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να εντοπίσουμε αυτές τις λέξεις-κλειδιά. Τα keywords, όπως συνηθίζεται να τα αποκαλούμε, είναι εκείνες οι λέξεις που ενδιαφέρουν περισσότερο το κοινό σας και εντοπίζονται από διάφορες ιστοσελίδες, οι οποίες πολλές φορές επιφορτίζονται αποκλειστικά με αυτό το task. Είναι λέξεις, που σχετίζονται με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.
Without keyword research, you’re shooting in the dark.
Η επιλογή των λέξεων αυτών είναι καθοριστική, καθώς ακόμα και η χρήση πληθυντικού αριθμού αντί ενικού μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Η έρευνα πρέπει να είναι στοχευμένη, σχολαστική και πάνω από όλα οργανωμένη. Για αυτόν τον λόγο δίνουμε μεγάλη έμφαση και στο πόσο εύκολο είναι η κάθε λέξη-κλειδί, να βρεθεί σε υψηλότερη θέση. Αυτό μπορείτε να το εντοπίσετε ανάλογα με τον ανταγωνισμό που έχει σε σχέση με τα άλλα keywords. Η σωστή επιλογή και χρήση αυτών θα αυξήσει τις πιθανότητες να βρεθεί το content μας σε υψηλότερη κατάταξη στις σελίδες των αποτελεσμάτων της Google (ο όρος που χρησιμοποιείται είναι ο ακόλουθος SERP: Search Engine Results Pages).
Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο και να ενδιαφερόμαστε για το υψηλότερο ranking (κατάταξη) στις σελίδες των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ότι δεν έχει καμία σημασία το πού βρισκόμαστε αν δεν μας επιλέξει ο εν δυνάμει επισκέπτης. Πρέπει να κάνει click στο link μας, να μείνει ικανοποιητικό χρόνο στην ιστοσελίδα μας και να επιστρέφει σε αυτήν, δείχνοντας πως οι πληροφορίες που παρέχουμε και το content που έχουμε δημιουργήσει τον καλύπτει σαν user. Μάλιστα, αν παρατηρήσει η Google πως ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών είναι για λίγα δευτερόλεπτα, επιβάλλει penalties στο συγκεκριμένο page, με αποτέλεσμα να κάνει ranking χαμηλότερα από ότι προηγουμένως. Όλα αυτά βοηθούν τους επιχειρηματίες να απαντούν με το κατάλληλο content στις ερωτήσεις (query) του εν δυνάμει επισκέπτη στο ξενοδοχείο και η Google τους επιβραβεύει για αυτό.
Ας υποθέσουμε πως είστε ιδιοκτήτες ενός ξενοδοχείου στην περιοχή της Ακρόπολης. Αν κάποιος επισκέπτης αναζητήσει στην Google τις λέξεις «ξενοδοχείο στην Αθήνα», εσείς ως ξενοδοχείο, έχοντας επιλέξει τα υπογραμμισμένα keywords θα εμφανιστείτε σε κάποιο από τα αποτελέσματα των σελίδων αλλά ο ανταγωνισμός σε αυτές τις επιλογές θα είναι πολύ πιο έντονος και μεγάλος. Αν επιλέξετε, ωστόσο τις λέξεις «ξενοδοχείο δίπλα στην Ακρόπολη», υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστείτε σε υψηλή θέση στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων. Όλα σχετίζονται με το τι κοινό θέλουμε να προσεγγίσουμε. Επιπλέον, μπορεί το δεύτερο να είναι ένα query με μικρότερη πιθανότητα να το αναζητήσει κάποιος, είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι θα κάνει click στο link όταν του εμφανιστεί.
Τέλος, το όνομα του ξενοδοχείου σας δεν χρειάζεται πάντα να χρησιμοποιείται σαν λέξη-κλειδί στις επιλογές του SEO.
Τίτλοι σελίδων και meta-descriptions
Αυτοί οι όροι αναφέρονται στον τίτλο της σελίδας και στο περιγραφικό κείμενο που υπάρχει κάτω από αυτόν. Αν γράψετε ένα άρθρο για το νέο Vegan πρωινό menu του ξενοδοχείου σας, χρησιμοποιείστε τον κατάλληλο τίτλο για να το αναδείξετε, όπως πχ «Γιατί το πρωινό μου πρέπει να είναι vegan;».
Χρησιμοποιήστε τίτλους που τραβούν την προσοχή αλλά απαντούν και στα ερωτήματα του χρήστη.
Αν λοιπόν έχετε αυτόν τον τίτλο και δεν εξηγείτε στον εν δυνάμει επισκέπτη σας τι εννοείτε με αυτό, πολύ πιθανό να τον έχετε χάσει πριν δει το μενού σας. Σχετικά με τα meta descriptions, και αυτά με την σειρά τους πρέπει να είναι περιγραφικά, συνοπτικά και στοχευμένα. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε keywords, όχι όμως πολλές φορές και επαναλαμβανόμενα. Ο στόχος μας για τους τίτλους και τα meta descriptions επικεντρώνεται στο να είναι σε υψηλή θέση στην μηχανή αναζήτησης και να το επιλέξει ο επισκέπτης. Αν χρησιμοποιείτε το WordPress, που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, είναι πολύ εύκολο στο να αλλάξετε τους τίτλους σας και να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο H1 tag, δηλαδή τον τίτλο του κειμένου σας.
Links connect people
Πολλοί υποστηρίζουν πως η στρατηγική με τα inbound links ή αλλιώς back-links, δηλαδή η αναφορά των δικών μας links από άλλες ιστοσελίδες, δεν έχει μεγάλη σημασία. Σε μικρά ξενοδοχεία όμως ή αλυσίδες με μικρό αριθμό μονάδων, λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής των επισκέψεων στην ιστοσελίδα και πολύ πιθανό των κρατήσεων στο ξενοδοχείο σας. Επιπλέον, ενισχύουν την αξιοπιστία της επιχείρησής σας ενώ ενισχύεται το brand awareness με περισσότερους να μαθαίνουν για εσάς και το ξενοδοχείο σας. Οι αναδημοσιεύσεις όμως στα social media, δεν βοηθούν την αξιοπιστία της ιστοσελίδας. Είναι σημαντικό να γίνονται αλλά εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό. Στοχεύουν περισσότερο στο awareness, στην αύξηση της επισκεψιμότητας των pages, ενώ αποτελούν μέρος ενός συνολικού Marketing plan, που γίνεται είτε από τον in-house manager σας, είτε από το agency που συνεργάζεστε.
Content is king
Η επιτυχημένη στρατηγική SEO έχει ανάγκη τόσο από τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και από ποιοτικό περιεχόμενο. To content δεν χρειάζεται να είναι σε μορφή άρθρου, μπορεί να είναι ένα Video ή κάποιες φωτογραφίες. Σχετικά με τα δύο τελευταία, όταν βρίσκονται στο site σας, δεν πρέπει να επιβραδύνουν τον χρόνο φόρτωσης των σελίδων, με αποτέλεσμα να χάσετε τον πιθανό επισκέπτη του ξενοδοχείου σας. Η διαδικασία του Image optimization, αποτελείται από μικρές κινήσεις που βελτιστοποιούν την εμπειρία του χρήστη στην ιστοσελίδα σας. Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο format των φωτογραφιών (PNG, JPEG). Το file format PNG έχει πολύ καλή ποιότητα στην ανάλυση της εικόνας αλλά μεγαλύτερο μέγεθος και συστήνεται για φωτογραφίες από κινητό ή Uploads σε social media. Το file format JPEG, με την κατάλληλη επεξεργασία, δεν χάνει ούτε σε ποιότητα αλλά ούτε επιβραδύνει τη διαδικασία φόρτωσης και συστήνεται για επαγγελματικές φωτογραφήσεις. Η επιλογή του αρχείου βοηθάει, μετέπειτα, στην συμπίεση, στην μείωση δηλαδή του μεγέθους της φωτογραφίας που ισοδυναμεί σε αύξηση της ταχύτητας των σελίδων.
Είναι κρίσιμο ζήτημα η ταχύτητα και ταυτόχρονα κάτι πολύ ευχάριστο για τον επισκέπτη σας. Άλλωστε στην εξοικονόμηση χρόνου έγκειται η online αναζήτηση. Ένα βήμα που αρκετοί παραλείπουν, χάριν ταχύτητας είναι η ονομασία των αρχείων με τους κατάλληλους χαρακτηρισμούς αλλά και η σωστή αποτύπωσή τους όταν τις τοποθετούμε στις σελίδες μας. Τέλος, αν δεν είναι δικές σας οι φωτογραφίες φροντίστε να έχετε κατοχυρώσει πνευματικά δικαιώματα, αν είναι copyright protected. Μπορείτε να επιλέξετε content από ιστοσελίδες όπως το Shutterstock ή το Pexels.
Pro tip: Δημιουργήστε περιεχόμενο για συχνές και σημαντικές ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μόνο από ειδικούς. Ίσως επιλεγείτε ως featured snippet, δηλαδή ως την απάντηση που έχει επιλέξει η Google να εμφανίζεται σε κυρίαρχη θέση, ως η πιο δημοφιλής, ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη.
Are you even real when nobody can find you?
Πολλές φορές κάνουμε skip τα βασικά και προχωράμε με τα πιο εξειδικευμένα και advanced βήματα. Ξεχνάμε πως υπάρχει κάποιος λόγος που λέγονται βασικά και το να παραλείπουμε μας κοστίζει χρόνο και χρήμα. Το κάθε ξενοδοχείο πρέπει να έχει εταιρικό προφίλ στο Google My Business, ώστε να μπορεί να το εντοπίσει ο μελλοντικός πελάτης και να επικοινωνήσει, πολύ πιθανόν, με το τμήμα κρατήσεων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτό το εργαλείο δείχνοντας αξιοπιστία στους μελλοντικούς πελάτες σας αλλά και διευκολύνοντάς τους στον μέγιστο βαθμό.
Για να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα του SEO, σκεφτείτε κάποιους άλλους όρους που σίγουρα χρησιμοποιείτε για το ξενοδοχείο σας, όπως δημιουργία περιεχομένου, digital marketing, user experience ή κειμενογραφία. Όλοι αυτοί οι όροι συνδέονται άμεσα με το SEO και το πώς έχει φτιαχτεί στην δική σας περίπτωση επηρεάζει το αν όλοι ο παραπάνω όροι θα έχουν αποτέλεσμα και θα μεταφραστούν σε κρατήσεις, επισκεψιμότητα και Brand awareness. Μία σωστή στρατηγική SEO αυξάνει την σχετικότητα, την εμπιστοσύνη και την εγκυρότητα των σελίδων στο site σας.
Bonus Reading Stuff: Google’s SEO Starter Guide