Digital real estate: Γιατί όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν social media;

To be or not to be?

Η online παρουσία μιας επιχείρησης, πλέον προηγείται της φυσικής, όχι με κριτήριο το πόσο σημαντική είναι, αλλά κυρίως χρονικά. Ο κάθε πελάτης έρχεται πρώτα σε επαφή με το τι έχει δημιουργηθεί για την επιχείρησή online. Το πόσο trendy ή family friendly είναι, φαίνεται από την κάθε ανάρτηση στο facebook ή ακόμα και από το bio του επαγγελματικού λογαριασμού στο Instagram. Τα social media προσφέρουν μία δυνατότητα στον κόσμο του τουρισμού και της εστίασης, που τα παλαιότερα χρόνια θα κοστολογούταν πολύ υψηλά και η δουλειά που θα χρειαζόταν να γίνει, θα ήταν πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Σαφώς δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες μία αλυσίδα ξενοδοχείων με ένα boutique hotel και πιθανότατα να μην έχουν και το ίδιο κοινό. Θέλουν όμως και τα δύο πελάτες, οι οποίοι είναι οι βασικοί revenue originators. Έχουν ανάγκη από έσοδα και από μία καλή φήμη, η οποία σε μεγάλο βαθμό προβάλλεται online.

Building trust

Ο τρόπος που καταναλώνουμε έχει αλλάξει και ο κάθε εν δυνάμει πελάτης ξεκινάει online την έρευνα για το επόμενο μέρος που θα επισκεφθεί. Έτσι, η αγορά έχει μεταβληθεί σε ένα περιβάλλον, όπου πρέπει να έχει δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με όποιον πιθανότατα να θέλει να επισκεφθεί την επιχείρηση, πριν καν το κάνει! Ποιο είναι το brand του καφέ που χρησιμοποιείται στην παραγωγή, από τι είναι φτιαγμένη η ποδιά του barista; Είναι responsive στις ερωτήσεις μέσω του site ή του Facebook; Χτίζεται μία σχέση με όποιον παρακολουθεί καθημερινά τα επίσημα accounts; Αυτή η σχέση προκειμένου να μετατραπεί σε revenue, word of mouth ή καλές κριτικές πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

Hotel Bookings

Από τα meta-search κανάλια στα social media και από τα social media σε direct bookings. Η πρώτη είναι η διαδρομή που ακολουθούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο και η δεύτερη είναι η διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν με την κατάλληλη προώθηση και τη δημιουργία μιας σωστής εικόνας στα social media του ξενοδοχείου. Μία επαγγελματική φωτογράφιση, unique copy-writing και επικοινωνία με το κοινό είναι τρία από τα βασικά χαρακτηριστικά της αύξησης των direct bookings.

Be visual

Φωτογραφίες, video, κριτικές, άρθρα. Το οπτικοακουστικό υλικό δίνει ζωή στο brand της επιχείρησης. Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες, παρά μόνο αυτό που μπορεί να προσφέρει η επιχείρηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στους πελάτες της. Σε επαγγελματικούς λογαριασμούς είναι αναγκαία η ύπαρξη και πρωτογενούς content. Αληθινές ιστορίες και αληθινές εικόνες. Η easyjet έχει λανσάρει μία εφαρμογή όπου δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της, να μπορούν, με τα screenshots από το Instagram, να ανακαλύψουν σε ποιους προορισμούς βρίσκεται η κάθε λήψη και στην συνέχεια να αναζητήσουν πτήσεις προς αυτές τις τοποθεσίες..

Αυτή η κίνηση, πέρα από αρκετά εντυπωσιακή και στοχευμένη, μεγιστοποιεί την εμπειρία του κάθε χρήστη και δημιουργεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της easyjet έναντι των άλλων αεροπορικών. Πολλές φορές έχει μεγάλη αξία να αναδημοσιεύονται φωτογραφίες των πελατών του ξενοδοχείου. Έτσι, όχι μόνο θα αυξήσουμε το exposure, αλλά θα είναι και μία απόδειξη για τους μελλοντικούς πελάτες, ότι όντως αυτό που έχει δημιουργηθεί online υπάρχει στο ακέραιο και στην πραγματικότητα.

Be 24/7

Η διαρκής διαθεσιμότητα είναι κάτι που γνωρίζουν όσοι εργάζονται στον τουρισμό. Πολλά queries μπορούν να απαντηθούν από την ομάδα που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς στα social media, αφού λειτουργεί σαν μία 24ωρη reception. Είναι σαν να δίνετε ένα βήμα στους πελάτες σας να επικοινωνήσουν μαζί σας. Οι ερωτήσείς τους μπορεί να σχετίζονται με μία κράτηση που θέλουν να κάνουν ή με κάποιες από τις υπηρεσίες σας. Χρειάζεται άμεση απάντηση- όσο πιο άμεσα απαντήσουμε, τόσο πιο πολύ θα το εκτιμήσει ο πελάτης μας. Είστε εκεί για εκείνους, ακόμα και από μακριά.

Speaking of which..

Stay home, stay connected (they said)

Αυτό που παρατηρήθηκε από την αρχή της επιβολής του lockdown σε επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες, είναι ότι μάλλον ίσχυε και για τους λογαριασμούς τους στα social media. Λογαριασμοί-φαντάσματα που είχαν να δημοσιεύσουν κάτι από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, έμειναν μακριά από το κοινό τους και δεν ανανέωσαν το feed τους με νέα, με αναμνήσεις, με κάτι που ίσως να ενθαρρύνει λίγο όλους εμάς που #menamespiti. Είναι βασικό, παρόλες τις δυσκολίες να μένετε ενεργοί, να είστε δίπλα στο κοινό σας. Δεν χρειάζεται να ξεχάσουν το μπαρ σας, ούτε το ότι δεν μπορούν αν σας επισκεφθούν τώρα σημαίνει πως δεν θα το κάνουν μετά. Ό,τι και να γίνει, είναι καλό να κρατάτε σε εγρήγορση το κοινό σας, να τους δίνετε υλικό για το τι θα περιμένουν μετά.

Τα social media, δίνουν ευκαιρίες για νέο κοινό, για brand awareness. Μέσω αυτών μπορείτε να ενδυναμώσετε την φήμη της επιχείρησής σας, το πλάνο marketing αλλά και κρατήσεων. Φυσικά, είναι υποστηρικτικές υπηρεσίες και μόνο μέσω μιας σωστής στρατηγικής και διαδικασίας λήψης αποφάσεων, μπορούν να προσδώσουν αξία.

Τι παρατηρείται στις ελληνικές επιχειρήσεις του τουρισμού

Οι Έλληνες επιχειρηματίες είτε βρίσκονται στο τιμόνι ενός πολυεθνικού ομίλου, είτε μιας μικρής επιχείρησης έχουν γνωριστεί με τα social media, ένα μεγάλο ποσοστό έχει εξοικειωθεί μαζί τους ενώ είναι σπάνιο να συναντήσεις ξενοδοχείο, εστιατόριο ή μπαρ χωρίς κάποιον λογαριασμό στα social media. Αυτό δεν συνεπάγεται συχνά με μία καλοστημένη online παρουσία, η οποία να ταιριάζει αισθητικά στην επιχείρηση και στο κοινό της. Αυτό που συναντάει κανείς πολλές φορές είναι παραπάνω από μάι καταχωρήσεις, δηλαδή η ύπαρξη πολλών λογαριασμών της επιχείρησης στο ίδιο μέσο. Συμβαίνει εύκολα, ειδικά αν υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα που διαχειρίζονται τα social media, ή θέλουν να κάνουν αλλαγές χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως με βάση την Online παρουσία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Στις επιχειρήσεις που έχουν καλοστημένα επαγγελματικά προφίλ, με όλες τις πληροφορίες, content που ανανεώνεται συχνά, συνεχείς αναρτήσεις και έχουν δημιουργήσει μία πολύ καλή σχέση με το κοινό τους.
  2. Σε εκείνες που έχουν στην καλύτερη μία καλή, στην χειρότερη μία μέτρια παρουσία στο διαδίκτυο η οποία κρατά στην ζωή με δυσκολία τη δυνατότητα της επιχείρησης να προσελκύει νέους πελάτες ή να διατηρεί το ενδιαφέρον των ακολούθων της.
  3. Στις επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν επίσημα pages ή επαγγελματικά προφίλ, είτε είναι ανενεργά.

Bluedot social: Social media redefined

Όλα αυτά παρατηρήσαμε και δημιουργήσαμε το digital agency Bluedot social, που αναλαμβάνει τη διαχείριση των social media accounts επιχειρήσεων σχετικών με το hospitality, leisure και τον τουρισμό.

Μία δυναμική ομάδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως δημιουργούς περιεχομένου, social media managers, γραφίστες, copywriters και ειδικούς στην ανάλυση δεδομένων, αναλαμβάνει στις πιο χαμηλές τιμές της αγοράς να δημιουργήσει επιτυχημένα brands.

  • Δημιουργία ή βελτιστοποίηση των λογαριασμών της επιχείρησης στα social media
  • 3 μοναδικές δημοσιεύσεις την εβδομάδα
  • Fully researched, focused hashtags για κάθε δημοσίευση
  • Πρωτότυπες περιγραφές και επαγγελματική κειμενογραφία

  • Δημιουργία ή βελτιστοποίηση των λογαριασμών της επιχείρησης στα social media
  • 6 μοναδικές δημοσιεύσεις την εβδομάδα
  • Εξατομικευμένα και στοχευμένα hashtags για κάθε δημοσίευση, κατόπιν λεπτομερούς έρευνας
  • Unique descriptions & first class copy-writing
  • 6 sets από Instagram stories κάθε εβδομάδα
  • Δημιουργία Instagram Highlights με custom made icons
  • Αύξηση των ακολούθων και των likes
  • Αύξηση του engagement με τους χρήστες
  • Προσωπικός Account manager
  • Απεριόριστη τηλεφωνική και διαδικτυακή υποστήριξη

  • Δημιουργία διαφημίσεων, διαχείριση και παραμετροποίηση των campaigns σε Google, Facebook, Instagram etc
  • Σχεδιασμός και οργάνωση εκδηλώσεων
  • SEO & keyword optimization
  • Δημιουργία newsletter και email marketing
  • Custom made γραφιστικός σχεδιασμός
  • Data Studio dashboards
  • Blog posts, κειμενογραφία και διαφήμιση
  • Δημιουργία ταυτότητας νέων και υπαρχόντων brands και τοποθέτηση στην αγορά
  • Διαχείριση της φήμης της επιχείρισης (online reputation management)
  • Δημιουργία ιστοσελίδας & e-commerce
  • Φωτογράφιση της επιχείρισης

Επικοινωνήστε άμεσα με τον δικό σας Account Manager για το δωρεάν δοκιμαστικό μιας εβδομάδας! hello@bluedotsocial.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.