Reward programs για τα ξενοδοχεία, που δεν περιέχουν χρηματικά bonus

Η έννοια της ομάδας στον τουριστικό τομέα και της κυριαρχικής δύναμης που διαθέτει έναντι της αποκλειστικά ατομικής προσπάθειας, πήρε ακόμη μεγαλύτερη αξία μέσα από την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Η διάθεση όλων των επαγγελματιών είναι να προχωρήσουν μπροστά, να κάνουν παραχωρήσεις, να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, όλοι μαζί. Όσο μεγάλη αξία έχει η προσπάθεια του επαγγελματία, άλλο τόσο έχει και η ανταμοιβή του.

Το να τροφοδοτείται η προσπάθεια με κίνητρα και να ενισχύονται οι δράσεις που σχετίζονται με το προσωπικό βοηθάει τον κάθε ξενοδόχο ή HR Manager να ενισχύει την ομάδα του. Δεν χρειάζεται η ανταμοιβή να γίνει αντιληπτή ως ένας τρόπος για να δουλεύουν περισσότερο οι επαγγελματίες που στελεχώνουν την επιχείρηση αλλά ως μία κίνηση που επικροτεί όποιον προσπαθεί για το καλό όλων.

Κάναμε μία έρευνα σχετικά με τους καλύτερους τρόπους rewarding, που δεν συμπεριλαμβάνουν χρηματικά έπαθλα και οικονομικά κίνητρα, αλλά και το πώς θα εδραιωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα στην επιχείρηση.

Βαρετό; Όχι τόσο!

Πολλές και εναλλακτικές επιλογές

Δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια θέλω και τους ίδιους στόχους. Είναι χρήσιμο να υπάρχουν πολλές επιλογές, από προϊόντα έως και υπηρεσίες, να δίνεται η δυνατότητα επιλογής από μία ποικιλία και διαφοροποιημένα rewards.

Learning and Development

Αν και η συνεχής εκπαίδευση πρέπει να προασπίζεται για όλα τα επίπεδα επαγγελματιών, ίσως τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ή η εκμάθηση νέων skills ταιριάζουν σε περισσότερο junior profiles με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, κυρίως γιατί είναι κάτι που έχει αξία για εκείνους, τόσο συμβολική όσο και πρακτική. Σε πιο senior στελέχη, καλό θα ήταν αν δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν σε τι θα ήθελαν να εξειδικευτούν περισσότερο. Επιπλέον, rewards όπως αυτά δείχνουν στους επαγγελματίες την long term προοπτική που υπάρχει για εκείνους, ώστε να εξελιχθούν και να ανελιχθούν εντός της επιχείρησης, προσφέροντας σε εκείνη τις γνώσεις τους.

Health and Wellness

Από Spa treatments έως και αθλητικές δραστηριότητες. Αν είναι fan της αθλητικής ζωής ή χρειάζονται κάποιες στιγμές χαλάρωσης ή εκγύμνασης, τα Wellness πακέτα είναι rewards που μπορούν να περιέχουν την προσωπική σφραγίδα του επαγγελματία και να γίνονται σε ένα περιβάλλον που εκείνος έχει επιλέξει. Πρόκειται για δραστηριότητες που αποφορτίζουν, ενισχύουν την πνευματική και σωματική υγεία ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν την θέλησή τους να είναι σε εγρήγορση.

IT equipment

Σε πολλές θέσεις και ρόλους παρέχεται τεχνικός εξοπλισμός, όπως laptop και κινητό τηλέφωνο. Υπάρχουν και άλλες που δεν παρέχουν αυτά τα προνόμια, αλλά είναι εξίσου αναγκαία για την κατάρτισή τους μέσω webinars, τις εργασίες τους αλλά και για προσωπική χρήση. Επειδή, όμως είναι κάτι που μπορεί να το συνδέσουν αποκλειστικά με την εργασία τους, καλό θα ήταν να γίνει η παράδοσή τους με ένα χειρόγραφο σημείωμα γιατί το έχουν κερδίσει.

Personal and Career development

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στην επαγγελματική πορεία ενός εργαζόμενου στον τουρισμό είναι ότι «περνάει» από πολλές θέσεις μέχρι να εδραιωθεί. Πολλοί στην αρχή αισθάνονται μόνοι και δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να κινηθούν επαγγελματικά. Αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο χρειάζονται καθοδήγηση και ευκαιρίες όπως συνεδρίες με το τμήμα του HR ή επιδότηση κάποιων προγραμμάτων για απόκτηση νέων skills, είναι κάποιες καλές προσεγγίσεις. Μία άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα είναι το Mentoring Program, το οποίο μπορεί να γίνει τόσο σε συνεργασία με στελέχη της εταιρείας όσο και με στελέχη από τους συνεργάτες που διαθέτει.

Να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα! Real time matters

Ένας από τους λόγους που πολλοί καταξιωμένοι επαγγελματίες παραιτούνται από τα καθήκοντά τους είναι γιατί περιμένουν μία αναγνώριση, είτε αναβάθμιση είτε bonus, τα οποία καθυστερούν. Ο χρόνος παίζει μεγάλο ρόλο, όταν σχετίζεται με προσπάθεια, σκληρή δουλειά και προσδοκίες που πιθανότατα έχει ο επαγγελματίας. Επιπλέον, το να λειτουργούν καλά τα αντανακλαστικά μιας επιχείρησης σε ένα τέτοιο ζήτημα, δείχνει πως λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Employee recognition is the most powerful engagement tool

Να παρέχεται η δυνατότητα να ανταμείβει ο ένας συνάδελφος τον άλλον

Το να μπορεί ο ένας επαγγελματίας να ανταμείβει τον άλλον είναι μία αναγνώριση επί ίσοις όροις και στα πλαίσια ευγενούς άμυλας. Παρέχεται ένα διαφορετικό κίνητρο, το οποίο προέρχεται από τον σεβασμό των συνεργατών του, οι οποίοι είναι ή στην ίδια ή σε διαφορετική βαθμίδα και γνωρίζουν την καθημερινότητα του κάθε συναδέλφου τους, γιατί ζουν μαζί.

Think out of the box

Τα rewards μπορεί να σχετίζονται άμεσα με τα χαρακτηριστικά της εργασίας του κάθε επαγγελματία. Η παροχή δυνατότητας ευέλικτου ωραρίου, είναι μία μικρή κίνηση αλλά πολύ με σημαντική επίδραση στο πρόγραμμα του εργαζομένου αν το χρειάζεται πραγματικά. Σε κάποιες θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, με back office tasks, μπορεί να καθιερωθεί το ευέλικτο ωράριο. Σίγουρα όμως σε ό,τι σχετίζεται με την εξυπηρέτηση του πελάτη και με operations της μονάδας, που απαιτούν άμεση δράση και χρονοδιάγραμμα, είναι πιο δύσκολο στην υλοποίηση.
Time-off coupons? Πολλές εταιρείες παρέχουν κουπόνια των 15’ σαν μέρος του προγράμματος επιβράβευσης που έχουν θεσπίσει και στο τέλος του μήνα μπορεί να κάνει εξαργύρωση το προσωπικό, φεύγοντας μία ώρα νωρίτερα από τη δουλειά. Σαν ιδέα είναι αναχρονιστική, δεν προωθεί ένα υγιές κλίμα που θέλει τους επαγγελματίες να χαίρονται που βρίσκονται στην εταιρεία και τους βάζει στην λογική 9-5.

Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο άρθρο, δεν είναι κακό ο κάθε εργαζόμενος να έχει διαφορετικές επαγγελματικές επιδιώξεις αλλά αυτό πρέπει να κρίνεται από εκείνον. Το πώς θα θεσπιστεί το reward πρόγραμμα κρίνεται από την εταιρεία. Το πώς ανταμείβει το ξενοδοχείο, το μπαρ ή το εστιατόριο τους υπαλλήλους του δείχνει την κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί. Συνεπώς είναι καλύτερο να υπάρχει η ευελιξία στο να μπορεί να ζητήσει κάποιος να φύγει λίγο νωρίτερα δικαιολογημένα και χωρίς απαραίτητα να έχει κερδίσει κάτι. Θα το ανταμείψει με σκληρή δουλειά κάποια άλλη μέρα και ο δεσμός ανάμεσα σε εκείνον που δίνει και σε εκείνον που παίρνει ενδυναμώνει από τέτοιες μικρές κινήσεις. Loyalty, το μεγαλύτερο asset!

Project of the month

Είμαστε μία εταιρεία που ανταμείβει τις καλές ιδέες, τις υλοποιεί και δίνει βήμα στον καθένα να τις εκφράσει. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα, μπορεί όμως να υλοποιείται μέσω ενός rewarding προγράμματος το οποίο θα έχει στόχο να εξελίσσεται το brand της επιχείρησης μέσα από ιδέες όσων την γνωρίζουν καλύτερα! Όποιος έχει φέρει εις πέρας το project που του έχει ανατεθεί καλύτερα, μπορεί να κάνει προτάσεις για υλοποίηση ενός δικού του concept, για το οποίο θα είναι και υπεύθυνος. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται δικό τους ένα μέρος της επιχείρησης.

Η αίσθηση του ότι κάποιος είναι μέρος του decision making process είναι σημαντική στην πορεία ενός επαγγελματία.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να δουλέψει σε νέα projects της εταιρείας, που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Sharing is caring

Η παραχώρηση κάποιων μετοχών της εταιρείας σε έναν επαγγελματία δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και σίγουρα δεν είναι για όλους. Χρειάζεται να έχει κάποιος γερό στομάχι για να αντέξει τα πάνω και τα κάτω μιας επιχείρησης, τις δυσκολίες και τις επιτυχίες που συχνά μόνο οι ιδιοκτήτες μπορούν να κατανοήσουν. Μετά από κάποια χρόνια και αρκετές δοκιμασίες το να δίνεται η ευκαιρία σε κάποιον εργαζόμενο να πιστοποιήσει το ότι είναι όντως μέρος σε όσα έχει βοηθήσει να χτιστούν είναι σημαντικό βήμα-για κάποιους μάλιστα είναι end game! Επιπλέον, αν και κίνηση που πραγματοποιείται ως ένδειξη εμπιστοσύνης, είναι αυξημένου ρίσκου αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο και προς το κατάλληλο άτομο.

Office renovation

Εκτός από το γεγονός του ότι ένα γραφείο με προσωποποιημένο χαρακτήρα, αυξάνει περίπου 30% την παραγωγικότητα του υπαλλήλου, είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθει ότι η προσπάθειά του ανταμείβεται και ότι η επιχείρηση φέρνει κάτι από το προσωπικό του στυλ στο γραφείο. Μπορούν τα meetings της ομάδας τους να πραγματοποιούνται εκεί, κάνοντας τους να νιώθουν πιο άνετα, πιο δημιουργικοί και εργατικοί.
Subscriptions and Memberships!

Δεν χρειάζεται να είναι όλα τα μέρη ενός reward προγράμματος μεγάλα, ακριβά ή πολύ διαφορετικά από κάτι καθημερινό. Μικρές κινήσεις με ουσιαστικό effect. Δωρεάν καφές για 2 μήνες, free lunch για 1 μήνα ή membership στο Headspace για όποιον κάνει διαλογισμό (τον δοκιμάσαμε μετά την επίπονη προετοιμασία για την σεζόν, δούλεψε για 1-2 μέρες).

Be creative

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά rewards, προσαρμοσμένα στο concept της επιχείρησης, τα οποία μπορούν να πάρουν την θέση όλων εκείνων των rewards με υψηλό προϋπολογισμό, που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο. Κάποιες τέτοιες ιδέες θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες.

  • Να ονομαστεί ένα cocktail με το δικό τους όνομα.
  • Να διαλέξουν την ομάδα τους στις επόμενες βάρδιες του μήνα.
  • Να οργανώσουν μικρούς διαγωνισμούς για τον πιο δημιουργικό επαγγελματία της επιχείρησης.
  • Να συμμετάσχουν στα επόμενα meetings για την χάραξη στρατηγικής.
  • Να δειπνήσουν με τους αγαπημένους τους Guests και τα έσοδα να κατατεθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Plus: Μπορεί να γίνει θεσμός ως μέρος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Αρκετοί τρόποι υπάρχουν για να νιώσει κάποιος επαγγελματίας πως εκτιμάται από την εταιρεία που δουλεύει. Δεν ανταμείβεται γιατί έκανε καλά τη δουλειά του αλλά γιατί συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό συνολικά στην παροχή ξεχωριστών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Ο κλάδος, μάλιστα, του τουρισμού πρέπει να ανταμείβει την καλή δουλειά γιατί αυτή είναι που χρειάζεται. Οι άνθρωποι και τα ταλέντα τους, τροφοδοτούν τον τουρισμό. Η ανταμοιβή και η αναγνώριση είναι σημαντικό να απευθύνεται στους κατάλληλους επαγγελματίες. Για αυτό χρειάζεται σωστή και στοχευμένη στρατηγική προσλήψεων αλλά και μία καλά δομημένη διαδικασία επιλογής από ειδικούς.

Aged-old cliché αλλά η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι από τα ισχυρότερα assets μιας επιχείρησης στον τουριστικό κλάδο-και όχι μόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.