Λόκαλ matters

Ή αλλιώς η σημασία του να είσαι και να φαίνεσαι λόκαλ. Από lux ξενοδοχείο για τους επισκέπτες εξ Αμερικής σε στέκι ντόπιων και από προμηθευτές μεγάλων brands σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς και φορείς. Δεν είναι από την μία το καλό και από την άλλη το κακό, είναι μία σημαντική ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος που δουλεύουν τα ξενοδοχεία, υπολογίζοντας αυτή την φορά και κάτι ακόμα. Αν και το μαθαίνουμε βίαια και επώδυνα, λόκαλ matters γιατί μόνοι μας και συσπειρωμένοι θα περάσουμε αυτά που έρχονται.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνονται πραγματικά σπουδαίες και επιτυχημένες χάρη στους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί τους/για εκείνους, από τους προμηθευτές που έχουν και από τις στρατηγικές συνεργασίες που δημιουργούν τόσο με το πέρας των χρόνων, όσο και από την αρχή της ίδρυσής τους. Το να προσεγγίζετε πελάτες από τις γύρω περιοχές του ξενοδοχείου είναι εξίσου σημαντικό με το να χρησιμοποιείτε προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.

Η σημασία των strategic partnerships με τοπικές επιχειρήσεις και ιδιώτες

Το να συνδέονται δύο brands, κατά κύριο λόγο, σημαίνει πως έχουν έναν κοινό στόχο, ο οποίος εντοπίζεται εύκολα, ιδιαίτερα αν δρουν σε τοπικό επίπεδο. Μπορεί να είναι η τουριστική προώθηση του τόπου, η προστασία των Π.Ο.Π. προϊόντων ή η επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Η επιλογή του να έχεις π.χ. στο πρωινό του ξενοδοχείου γαλοτύρι (Π.Ο.Π.), ενισχύει και ενδυναμώνει τους ντόπιους παραγωγούς ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει μοναδικές γευστικές εμπειρίες στους επισκέπτες σου εμπνευσμένες από την γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής.

Μία τέτοια συνεργασία που ορίζεται ως strategic partnership, οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση και των δύο πλευρών που συμμετέχουν καθώς διπλασιάζονται τα κανάλια προβολής. Αυτή η πρακτική ονομάζεται co-marketing ή cross promotion, με αμφότερα οφέλη. Επιπλέον στην περίπτωση που ο στόχος σας είναι πχ να διευρυνθεί η τουριστική σεζόν και αποφασίζετε από κοινού να κάνετε ένα φεστιβάλ με θέμα πχ τη διαδικασία παρασκευής γαλακτοκομικών τον Οκτώβριο, τότε αυτή η συνεργασία έχει και έμμεσα πλεονεκτήματα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ανάλογα με το ποιους προσελκύει.

Η αύξηση της προβολής και της διαδικτυακής έκθεσης οδηγεί συχνά σε απευθείας bookings μέσω του site του ξενοδοχείου. Αυτό συμβαίνει χάρη στα backlinks που χρησιμοποιούνται και στις αναφορές σε direct links του επίσημου site του ξενοδοχείου τα οποία βοηθούν το SEO (Search Engine Optimization) και την ανακάλυψη του ξενοδοχείου σας πιο εύκολα μέσω των μηχανών αναζήτησης όπως η Google.

Επιπλέον, η εικόνα της επιχείρησης βελτιστοποιείται και διευρύνεται με ένα καλό αφήγημα. Χρήζει ιδιάζουσας προσοχής το πώς θα προσφέρετε το προϊόν σας. Αν υποθέσουμε πως δίνετε το 100% των δυνατοτήτων σας επειδή αγαπάτε αυτό που κάνετε και θέλετε να αγγίζει το τέλειο, σκεφτείτε τι αποτέλεσμα θα προκύψει από ένα partnership με άλλους δέκα συνεργάτες, παραγωγούς, freelancers, οι οποίοι έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και την ίδια αγάπη για αυτό που κάνουν.

Οι επιχειρήσεις είναι μαραθώνιος και όταν έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη, φτάνουμε σε ένα σημείο που δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει μόνοι μας.

Πώς να διαλέξετε τους strategic partners σας

Η συνεργασία της επιχείρησης με το brand κάποιου άλλου έχει τόσο άμεσες όσο και έμμεσες επιπτώσεις σε καθημερινά και μακροπρόθεσμα λειτουργικά και μη ζητήματα. Πόσο μάλλον όταν επιλέγουμε να το διαθέτουμε αποκλειστικά ή με συγκεκριμένους όρους στους πελάτες μας. Αρχικά πρέπει, αφού εντοπίσουμε ένα brand που μας ενδιαφέρει μετά από διεξοδική έρευνα, να δούμε κατά πόσο μοιραζόμαστε κοινές αξίες και εταιρική κουλτούρα. Αναζητούμε αληθινούς συνεργάτες με στόχους και κοινά σημεία που θα μας κρατήσουν συσπειρωμένους και στην μετέπειτα πορεία.

Το κοινό όραμα που θα υπάρξει, πρέπει να εκφραστεί και να εκπονηθεί μέσω ενός καλά δομημένου πλάνου και σχεδιασμού, ώστε να βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα. Ένα βασικό και καθοριστικό βήμα είναι οι προσδοκίες που απορρέουν και δημιουργούνται από μία τέτοια συνεργασία αλλά και η διαχείριση αυτών.

Το τι θα αποφέρει δηλαδή σε οικονομικό επίπεδο, πώς θα λειτουργήσει σαν διαφημιστικό προϊόν, αν θα οδηγήσει στο άνοιγμα νέων αγορών ή αν θα καταλήξει ακόμη και σε ένα re-branding. Ουσιαστικής σημασίας είναι και το αφήγημα που θέλουμε να δημιουργήσουμε ως ξενοδοχείο. Οι συνεργασίες υποστηρίζουν αυτό το αφήγημα, δεν είναι οι στυλοβάτες του. Το όραμα και το αφήγημα της κάθε επιχείρησης πρέπει να προστατεύεται και να υπολογίζει όλες τις παραμέτρους (πχ μία ενδεχόμενη χρεοκοπία του συνεργάτη μας).

Οι ξενοδόχοι μπορούν να καλύπτουν επιμελώς τα κενά των γνώσεών τους με τέτοιες στρατηγικές συνεργασίες.

Πολλά πράγματα, όπως νέα trends (χρήση κάνναβης, artificial intelligence), ή εξειδικευμένα spa treatments, δεν τα γνωρίζουν στον απαιτούμενο βαθμό και το άνοιγμα σε νέο κοινό μπορεί να προϋποθέτει τέτοιες συνεργασίες με ειδικούς ή καταξιωμένα brands που να ξεκίνησαν ή/και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Όλα αυτά γίνονται σκεπτόμενοι πάντα τους επισκέπτες γιατί η διαφορά εκεί θα διαπιστωθεί και η ανταπόκριση εκείνων θα δείξει αν το πείραμα ήταν επιτυχημένο. Τέλος, με έναν ή περισσότερους συνεργάτες δίπλα σας μην φοβηθείτε να κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με ό,τι κάνατε και οι δύο μέχρι σήμερα ή με ό,τι κατά κόρον συμβαίνει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Γιατί να προσεγγίζετε locals στο ξενοδοχείο και πώς νατους κερδίσετε

Είναι σημαντικό να έχετε ντόπιους στο ξενοδοχείο σας και είναι εξίσου ουσιαστικό να δημιουργείτε συνέργειες με ντόπιους παραγωγούς, καλλιτέχνες, ειδικούς και φορείς με τοπική δραστηριότητα. Το δεύτερο κερδίζει τους πρώτους.

Οι ντόπιοι εκτιμούν όποιον τους υποστηρίζει. Μπορεί να τους αρέσει το νέο, το ξενόφερτο, το ακριβό κάποιες στιγμές αλλά παραμένουν πιστοί στα «στέκια». Μπορεί ο χώρος που φιλοξενείτε τους πελάτες που διανυκτερεύουν στο ξενοδοχείο να μην χρησιμοποιείται από τους ντόπιους, γιατί πολύ απλά δεν τους αρέσει η διαφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης ή είναι άβολο για εκείνους.

Πολλά ξενοδοχεία κάνουν εκπτώσεις σε υπηρεσίες wellness, ενώ ακόμη και στο εστιατόριο μπορεί να δημιουργηθεί ένα μενού για πελάτες εκτός ξενοδοχείου. Ένας ακόμη βασικός παράγοντας στο να τους κερδίσετε και να τους κρατήσετε, είναι και να τους προσλάβετε. Όχι επειδή είναι ντόπιοι, όχι επειδή μπορεί να κάνουν settle με χαμηλότερο μισθό, αλλά επειδή θα είναι καταρτισμένοι, ξέρουν την περιοχή, τα καλά της και τα κακά της αλλά και θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.

Το να είσαι λόκαλ σαν ξενοδοχείο, απαιτεί μία 360 προσέγγιση.

Σε ποιους τομείς μπορείτε να συνεργαστείτε με ντόπιους και να έχει πραγματικά αξία.

F&B

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 100 προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, άρα 100 διαφορετικοί τρόποι για να αναδείξετε την μοναδικότητά σας σε επίπεδο F&B- και αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα.

Οι γεύσεις είναι ένα χόμπι που μόνο ανακαλύπτοντας περισσότερες, εντρυφείς σε αυτό και καταλαβαίνεις περισσότερα.

Το να έχετε συνεργασίες με τοπικούς αμπελώνες και παραγωγούς, μικρές ζυθοποιίες και ντόπια αποστακτήρια, είναι κάτι που θα σας βοηθήσει τόσο στη δημιουργία εμπειριών στους επισκέπτες του ξενοδοχείου όσο και το να μειώνετε τον χρόνο παραμονής στους χώρους του, ώστε να τους διατηρείτε καθαρούς και να τους αξιοποιείτε καταλλήλως.

ΤΕΧΝΗ

Λαϊκή, παραδοσιακή ή και μοντέρνα από καλλιτέχνες της περιοχής. Είναι βασικό να κάνουμε το ξενοδοχείο μας μοναδικό, να δημιουργούμε την ανάγκη πως μόνο σε εμάς θα βρει ο επισκέπτης μας αυτό που θέλει.

Γνήσιες μορφές τέχνης, νέοι καλλιτέχνες και χώροι έκφρασης μπορούν να κάνουν τον επισκέπτη μας να ζήσει μία πνευματική εμπειρία στον χώρο του ξενοδοχείου.

Σίγουρα όμως η τέχνη δεν κρίνεται αντικειμενικά με γυμνό μάτι και είναι άμεσα συνυφασμένη με το γούστο του καθενός. Καλό θα ήταν να επιλέξετε κομμάτια που εναρμονίζονται με το περιβάλλον, χωρίς να φαίνονται σαν ξένα σώματα.

Επιπλέον, στο ξενοδοχείο μπορούν να φιλοξενούνται και δείγματα από ατελιέ ή γκαλερί της περιοχής και με αυτόν τον τρόπο να γίνεται η αύξηση των πωλήσεων στον συνεργάτη μας.

Μία ακόμη μορφή τέχνης που συχνά γοητεύει και δεν περνάει απαρατήρητη στον επισκέπτη είναι η μουσική. Μπορεί να ακούγεται στο lobby ή ακόμα και σε exclusive παραστάσεις στο δείπνο από καλλιτέχνες της περιοχής.

WELLNESS

Η γυμναστική, η καλή ζωή και οι υγιεινές συνήθειες όλο και παίρνουν περισσότερο χώρο στο τραπέζι του hospitality και εταιρείες όπως η Equinox κατασκεύασαν ξενοδοχεία που φιλοξενούν το δικό τους κοινό από όλο τον κόσμο με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Το να εισάγουμε την έννοια του wellness με τοπικό παρονομαστή γίνεται εύκολα αν δώσουμε βάση στο πώς θέλουμε να το προωθούμε στους επισκέπτες μας στα day to day. Το πιο απλό θα ήταν η εγκατάσταση κάποιων in-room video προγραμμάτων γυμναστικής βιντεοσκοπημένα σε φυσικά τοπία της περιοχής.

Προπονητές από την περιοχή, spa με υλικά που βρίσκονται μόνο στο συγκεκριμένο φυσικό τοπίο και δραστηριότητες άθλησης όπως canoe kayak, mountain running ή yoga σε σημείο με υψηλό υψόμετρο.

Όλα αυτά όμως απαιτούν την κατάλληλη τεχνογνωσία και χρόνο ενώ το να ενταχθούν σαν αυτοτελή προγράμματα στο ξενοδοχείο και να πωληθούν στους πελάτες από αυτό είναι αρκετά δύσκολο και δεν συμφέρει οικονομικά. Μία συνεργασία ωστόσο με τοπικούς οργανισμούς ή ιδιώτες θα βοηθούσε αρκετά.

Συγκυριακά είναι μία πολύ καλή στιγμή για αυτό το άρθρο. Την στιγμή που φέτος όλα τα ξενοδοχεία για να επιβιώσουν θα βασιστούν στην ελληνική αγορά, την στιγμή που πρέπει να αναθεωρήσουμε για πολλές αποφάσεις που θα λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες.

Αυτήν την στιγμή πρέπει να στραφούμε στα τοπικά προϊόντα, στα ντόπια ταλέντα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός του ότι το μαζί και το χώρια έχει έρθει τόσο κοντά, κοιτώντας στο πραγματικά κοντινό μας περιβάλλον.

Stay local

Leave a Reply

Your email address will not be published.