Γιατί κανένα ξενοδοχείο δεν πρέπει να στέλνει newsletter

Ο τίτλος θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το «Γιατί κανένα ξενοδοχείο δεν πρέπει να στέλνει newsletter και 3 λόγοι που το μισούμε», αλλά δεν χρειάζεται γιατί το γνωρίζουν όλοι. Όσο πρωτοποριακό ήταν το newsletter την περίοδο 2011-2013, άλλο τόσο απωθητικό είναι έχοντας μπει στην νέα δεκαετία των 2020’s.

“It’s safe to say that we all hate newsletters”

Η στρατηγική επικοινωνίας, προώθησης και marketing ενός ξενοδοχείου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται διαδικασίες όπως το newsletter ή το email marketing, πρέπει να προσδίδουν αξία στον αναγνώστη, διαφορετικά είναι ένα swipe left μακριά από το archive. Αν το να αγνοούν οι πιθανοί πελάτες της κάθε τουριστικής επιχείρησης το υλικό που τους προωθείται ορίζεται ως κάτι «κακό» για το marketing, το να δυσαρεστούνται με αυτό είναι ακόμη χειρότερο.

Τι είναι το newsletter, τι περιέχει και τι από αυτά δεν εναρμονίζεται με την σημερινή εποχή

Το newsletter είναι ένα ενημερωτικό δελτίο, που αποστέλλεται από κάποιο επίσημο email της εταιρείας ανά διαστήματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην λίστα με τα email φυσικών προσώπων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο να τα λαμβάνουν-ή και όχι. Πολλές φορές αυτή η λίστα εμπλουτίζεται ποσοτικά και με άλλους τρόπους, χωρίς την απαραίτητη συγκατάθεση των παραληπτών. Αυτό το ενημερωτικό δελτίο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, περιλαμβάνει τα νέα της αγοράς, πιθανούς νέους κανονισμούς για τους πελάτες, ανακοινώσεις για διαγωνισμούς και βραβεία (παραδοσιακά τα newsletter είναι ένα humble-brag για τα internal κατορθώματα).

Πολλά από αυτά ενημερώνουν για προσεχείς εκδηλώσεις, ανακαινίσεις, πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και αλλαγές στη διοίκηση ή νέα της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται.

Customization

Η σημερινή εποχή επιτάσσει customization και όταν όλες αυτές οι πληροφορίες που παρέχει μία επιχείρηση δεν ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των παραληπτών, δεν έχει την προβλεπόμενη επιτυχία. Επιπλέον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιχείρηση και τον τομέα δραστηριοποίησής της. Επειδή κάποιος επισκέφτηκε μία ή δύο φορές κάποιο ξενοδοχείο στο Ηράκλειο, δεν σημαίνει ότι τον ενδιαφέρουν τα νέα του νησιού.

Η New York Times αποστέλλει συνταγές μαγειρικής στο κοινό της και έχει επιτυχία! Τέλος, πολλά από αυτά δεν είναι τεχνικά άρτια, καλαίσθητα ενώ κάποια έχουν ακόμα και ορθογραφικά. Σίγουρα, αυτές οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν να διαπιστωθούν σε οτιδήποτε Online, αλλά σπάνια θα εντοπιστούν όλα μαζί. Πολλές φορές στο newsletter, υπάρχουν links τα οποία δεν λειτουργούν σωστά (broken links), ορθογραφικά λάθη τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί σε ένα proofreading και ο σχεδιασμός του κειμένου σε συνδυασμό με τα γραφιστικά είναι απογοητευτικός.

RIP newsletters, hello email marketing

Είναι πολύ ενδιαφέρον και αναζωογωνιτικό οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν άλλα μέσα για την προβολή τους και να χρησιμοποιούν καινούριους τρόπους και εργαλεία. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά και χρήσιμα εργαλεία είναι το email marketing. Σύμφωνα με έρευνες έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση αλλά και μεγαλύτερη ορατότητα καθώς είναι πολύ περισσότεροι οι χρήστες που διαθέτουν email και τους είναι οικείου καθώς το χρησιμοποιούν χρόνια.

Τι είναι το email marketing

Σε αντίθεση με τα newsletters, το email marketing έχει ως στόχο την αύξηση των πωλήσεων. Προωθούνται σε άτομα τα οποία έχουν συμφωνήσει να λαμβάνουν τέτοια email και με το στοχευμένο content καθίστανται δυνητικοί πελάτες. Πολλές εταιρείες ξεχωρίζουν τα email σε λίστες ανάλογα με τις προτιμήσεις των παραληπτών και για κάθε μία λίστα δημιουργούν μοναδικό περιεχόμενο. Τυπικά κάθε email το οποίο προωθείται ορίζεται ως email marketing αλλά σαν όρος περιέχει οτιδήποτε είναι custom made και sales targeted.

Τα βήματα για τη δημιουργία ενός πετυχημένου email marketing campaign

GET THE EMAIL

Για να πετύχει μία κίνηση προωθησης, δεν χρειάζεται πίεση ούτε βροχή από emails. Αρχικά χρειάζεται την άδεια του παραλήπτη να προωθούνται email σε εκείνον. Στο συγκεκριμένο στάδιο παίζει μεγάλο ρόλο το copy writing που θα χρησιμοποιηθεί, τα κείμενα δηλαδή τα οποία θα πείσουν τον καθένα να δώσει το email του. Πολλές φορές χρειάζονται κίνητρα , όπως εκπτώσεις ή δωρεάν downloads.

“PLEASE BE GOOD”
sincerely,
Your content

Σε επόμενο στάδιο χρειάζεται να παρέχεται ιδιαίτερο και μοναδικό περιεχόμενο προς εκείνους. Κατά μία έννοια exclusive, το οποίο μπορούν να το δουν μόνο από μία επιχείρηση. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συχνότητα καθώς οι φορές που αποστέλλονται τέτοια email πρέπει να συμφωνούν με τον αριθμό τον οποίο γνωρίζουν και οι παραλήπτες.

HOW OFTEN

Αντίστοιχη σημασία με την ποιότητα έχει και η συχνότητα. Αν το κίνητρο που δόθηκε στην αρχή ήταν η αποστολή insights και τεχνολογικών νέων και τα email σχετίζονται με προϊόντα του ξενοδοχείου, ο χρήστης πολύ σύντομα θα παραβλέπει τα email και θα κάνει unsubscribe.

SIZE MATTERS

Ο χρόνος ανάγνωσης του email από τον δυνητικό πελάτη σχετίζεται άμεσα με το μέγεθός του. Στην αγορά κυριαρχούν τρία σενάρια:

  1. Μακροσκελής ανάλυση, η οποία είναι λεπτομερής και στοχευμένη
  2. Περιεκτικό κείμενο χωρίς ουσία και απαντήσεις σε ερωτήματα που ποτέ δεν τέθηκαν από τους χρήστες
  3. Σύντομο και στοχευμένο περιεχόμενο
    Η πρώτη και η τρίτη επιλογή έχουν μεγαλύτερη απήχηση και αυξημένες πιθανότητες πωλήσεων.

MAKE SURE THEY REMEMBER YOU

Κανείς δεν θέλει να βλέπει άγνωστα email και brands να προμοτάρουν τις νέες υπηρεσίες τους ή το νέο menu τους. Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του email marketing είναι να μην ξεχνά ο χρήστης το εστιατόριο, το μπαρ ή το ξενοδοχείο από το οποίο έρχεται το email.

ANALYTICS

Έχει μεγάλη αξία το feedback σε κάθε κίνηση αλλά και η χρήση αυτού για την βελτίωση των πρακτικών. Κάποια metrics που πρέπει να ενδιαφέρουν το agency που έχει αναλάβει το marketing ή τον εσωτερικό εργαζόμενο είναι τα ακόλουθα.
1.open rates
2.click through rates
3.spam complaints

SOMETHING MORE AND USEFUL

1.Το email marketing πρέπει να είναι σχεδιασμένο για όλες τις συσκευές, ώστε να είναι user friendly τόσο σε κάποιον που το διαβάζει από υπολογιστή όσο και σε εκείνον που θα επιλέξει το κινητό.

2.Call-to-action. Το μήνυμα πρέπει να προτρέπει τον δυνητικό πελάτη να προβεί σε κάποια ενέργεια, όπως στην κράτηση δωματίου μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ξενοδοχείου.

3.Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ένα εύχρηστο και κατανοητό email builder, ώστε να υπάρχει συνοχή και να είναι καλαίσθητο το αποτέλεσμα.

ΙΔΕΕΣ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ.

Πρωτότυπες επιλογές και νέοι τρόποι προώθησης.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Είναι γνωστό πως πολλοί αναγνώστες, κάνουν ένα γρήγορο screening το email από εταιρείες. Μία ευρετική λύση θα μπορούσε να κάνει highlight όσες λέξεις είναι σημαντικές δημιουργώντας μία πρόταση έχοντας κάνει fade τις υπόλοιπες του κειμένου.

SUBSCRIPTION ANNIVERSARY AND BIRTHDAYS

Επετειακά αφιερώματα ή ευχές και δώρα για τα γενέθλια κάποιου subscriber. Σύντομα emails προς όλους τους χρήστες που έκαναν subscribe τον περασμένο Μάιο και αυτόν τον μήνα συμπληρώνουν ένα χρόνο, τα οποία περιλαμβάνουν μία σύνοψη των αγαπημένων τους θεμάτων ή ένα call-to-action σε αγορά υπηρεσιών με αποκλειστικά προνόμια. Τέτοια emails μπορούν να λειτουργήσουν σαν re-engagement με το brand.

CROSS MARKETING

Οι συνεργασίες και οι στρατηγικές συνέργειες δίνουν ζωή στον όρο cross marketing. Αν ένα ξενοδοχείο αποφασίσει να εφαρμόσει προγράμματα zero waste ή να εισάγει ένα μενού για χορτοφάγους μπορεί να συνεργαστεί με κάποια αντίστοιχη εταιρεία ή έναν επαγγελματία με εδραιωμένο brand. Έτσι, η ορατότητα του ξενοδοχείου θα διευρυνθεί και στο κοινό του του νέου συνεργάτη αυξάνοντας έτσι και την λίστα με τα email αλλά και κατανοώντας τις προτιμήσεις των νέων subscribers.

BE UNIQUE

Υπάρχουν πολλές ημέρες στο ημερολογιακό έτος που είναι αφιερωμένες σε κάτι και γιορτάζονται παγκόσμια. Αυτές τις ημέρες γνωρίζουν όλοι οι παραλήπτες ότι θα λάβουν κάποιο email. Η ιδιαιτερότητα όμως εδώ είναι ότι πολλές από αυτές σχετίζονται με ανθρώπινες σχέσεις και ιδιότητες, όπως η Ημέρα της Μητέρας ή των Ερωτευμένων.

Δεν χρειάζεται ο ξενοδόχος να γνωρίζει αν ο κάθε subscriber βρίσκεται σε σχέση ή αν έχει παιδιά-θα ήταν περίεργο ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο. Συνεπώς μπορεί να επιλέξει εκείνες τις ημέρες να μην αποστείλει σχετικά newsletter ή να είναι out of the box όσα θα αποσταλούν. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την πλατφόρμα ως ευαισθητοποίηση, όπως το να κάνει γνωστό πως υπάρχουν γραμμές υποστήριξης για ανθρώπους που είναι μόνοι, ως υπενθύμιση, την Ημέρα των Ερωτευμένων ή για δραστηριότητες με αποδέκτες παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους, την Ημέρα της Μητέρας. Δεν απαιτείται την μία μέρα όλο το email template να είναι κόκκινο και την άλλη ροζ αντίστοιχα.

A WARM WELCOME

Όσοι βρίσκονται στον τουριστικό κλάδο ξέρουν τι θα πει ένα ζεστό καλωσόρισμα. Γιατί να μην γίνεται και διαδικτυακά; Με κάθε νέο subscription, μπορεί να αποστέλλεται ένα email καλωσορίσματος με το τι πρέπει να περιμένει από την επιχείρηση ο δυνητικός πελάτης και μία ερώτηση για το τι θα ήθελε να δει και εκείνος με την σειρά του. Σταματάει δηλαδή η διαδικασία να είναι απρόσωπη και αποκτά μία πιο οικεία αίσθηση, κάτι που είναι απαραίτητο στο hospitality.

Εκτός από το παραδοσιακό marketing και τα αναχρονιστικά newsletter, η στρατηγική marketing πρέπει να εμπλουτιστεί με εργαλεία. Κάποια από αυτά είναι το email marketing και το SEO, το οποίο αναλύσαμε συγκεκριμένα για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε προηγούμενο άρθρο. Οτιδήποτε νέο προβλέπει η αγορά είναι σημαντικό να ακολουθεί τις τακτικές προώθησης και πωλήσεων των επιχειρήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.