15 Restaurant Trends for Successful Branding

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών εστίασης ανήλθε σε $3.4 τρισεκατομμύρια το 2018, ενώ αναμένεται να φτάσει τα $4.2 τρισεκατομμύρια την επόμενη δεκαετία σημειώνοντας έναν ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 3.6%. Αντιστοίχως και στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, ο κλάδος της εστίασης συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το συντριπτικό ποσοστό του 35.48% καταδεικνύει το μοντέλο της επιχειρηματικότητας που κυριαρχεί στην χώρα μας. Αφορά έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο στον οποίο οι καμπάνιες γύρω από το lifestyle πληθαίνουν και διαμορφώνουν το μέλλον του. Υπό αυτό το πρίσμα είναι αναμενόμενη η συνεχόμενη ροή νέων τάσεων στον χώρο των εστιατορίων και η φιλοδοξία των επιχειρηματιών να τις υιοθετήσουν επιτυχώς, προκειμένου να ξεχωρίσουν από το πλήθος των αντίστοιχων επιχειρήσεων.

Από conceptual trends έως ενδιαφέρουσες διακοσμητικές πινελιές συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες προβλέψεις για τις επικείμενες τάσεις στον κλάδο του F&B.

1) Velvet Dream

Υιοθετώντας μια πιο σύγχρονη εκδοχή του συγκεκριμένου trend βλέπουμε χώρους που προσιδιάζουν ένα πιο up to date mid-century σαλόνι με βελούδινα μοχέρ και δερμάτινα στοιχεία. Γενικά το βελούδο σαν υλικό αναβαθμίζει ένα έπιπλο λόγω της πλούσιας και πολυτελούς όψης και υφής.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αισθητική του χώρου κρίνεται από την επιλογή της ποιότητας των υλικών, με αποτέλεσμα την στροφή σε μια πιο minimal διακοσμητική προσέγγιση η οποία με τη σειρά της επιτρέπει στις βελούδινες υφές να κλέψουν την παράσταση, όντας στο επίκεντρο του χώρου.

2) Maximalism Design

Μετά από χρόνια αναιμικών και βαρετών λευκών τοίχων, το maximalism trend σπάει την μονοτονία με έντονα χρώματα που δίνουν μία αίσθηση grandeur και υπερβολής. Επιμελώς διαλεγμένα τολμηρά και απροσδόκητα μοτίβα, κορεσμένα χρώματα και εκκεντρικές λεπτομέρειες κατακλύζουν τον χώρο.

Ο συνδυασμός κλασικών κομματιών με πιο σύγχρονα, σε ιδιαίτερες υφές και χρώματα, δίνουν μια απρόσμενη, πολυεπίπεδη εικόνα.

3) 80’s Influence

Τα 80’s είναι σίγουρα μια δεκαετία που είτε αγαπά είτε μισεί κανείς, δεν υπάρχει μέση οδός. Παρά ταύτα έχουν αδιαμφισβήτητα αφήσει ένα δυνατό αποτύπωμα στον χώρο του design.

Από floral ταπετσαρίες έως φθορίζουσες λάμπες, τα 80’s κάνουν δυναμική επιστροφή. Έπιπλα σε έντονα γεωμετρικά σχήματα, υπερμεγέθεις αρχιτεκτονικές αναλογίες και τολμηροί χρωματικοί συνδυασμοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

4) Plants & Green Spaces

Στο ίδιο κλίμα οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης υιοθετούν με ιδιαίτερο ζήλο αυτό το trend, προσλαμβάνοντας πολλές φορές ακόμα και κηπουρό για την διατήρηση των εσωτερικών τους κηπίσκων. Υπάρχει μια ξεχωριστή αισθητική αξία που συνδέεται με το πράσινο, και η πιο συχνή επιλογή είναι η αλόη, τα strings of pearls καθώς και η σανσεβιέρια σε ιδιόρρυθμα μικρά κεραμικά δοχεία.

Οι γλάστρες αυτές κρέμονται από την οροφή και τους τοίχους ή τοποθετούνται στα τραπέζια φέρνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και φωτίζοντας παράλληλα τον χώρο. Το concept των homegrown υλικών και μυρωδικών έχει καταλάβει τον χώρο της βιομηχανίας των τροφίμων, καθώς οι πελάτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τον τόπο προέλευσης του φαγητού τους. Η τοποθέτηση λαχανικών και μυρωδικών σε περίοπτα σημεία του εστιατορίου εξυπηρετούν αυτήν ακριβώς την ανάγκη.

Πέρα όμως από αυτό, τα φυτά και οι αστικές ζούγκλες δημιουργούν το τέλειο σκηνικό για το Instagram, και γίνονται πόλος έλξης για τους πελάτες.

5) Jewel Toned Colors

Ένα μωσαϊκό από πολύχρωμα χειροποίητα χαλιά, σκούρο ξύλο και έπιπλα σε πλούσιες αποχρώσεις χαρίζουν μια αυθεντική ταυτότητα σε κάθε εστιατόριο.

Βαθύ ροζ, αμέθυστος, σμαραγδί πράσινο και ρουμπινί είναι η κύρια χρωματική παλέτα. Ο συνδυασμός αυτών των αποχρώσεων με ζεστές χρυσές και μπρούτζινες λεπτομέρειες είναι το κύριο χαρακτηριστικό που προσδίδει μια εκλεπτυσμένη και κομψή χροιά στον χώρο.

Οι συγκεκριμένες αποχρώσεις δημιουργούν από μόνες τους μια πολυτελή και αισθησιακή ατμόσφαιρα, αλλά η πραγματική μαγεία συμβαίνει με την προσθήκη των κατάλληλων υφών. Από βελούδο και ψεύτικη γούνα μέχρι μετάξι και δέρμα, οι δυνατότητες ενσωμάτωσης αυτών των στοιχείων προσφέρουν απεριόριστες εναλλακτικές.

6) Wood Elements

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να δώσουν ακόμα πιο ισχυρή φυσική αίσθηση, τα εστιατόρια κατευθύνονται προς την προσθήκη εξωτερικών στοιχείων σε εσωτερικούς χώρους. Οι τοίχοι με επένδυση ξύλου, τα ξύλινα βάζα και οι καρέκλες κάνουν τον χώρο πολύ πιο φιλόξενο και ευχάριστο.

Η περιβαλλοντολογική καταστροφή έχει εντατικοποιήσει το συλλογικό ενδιαφέρον για πιο βιώσιμες επιλογές επίπλων με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο rustic trend να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

7) Vintage Flora

Το vintage έχει επιστρέψει στην ζωή μας για τα καλά την τελευταία δεκαετία, και απ΄ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει. Είτε συνδυαστεί με πιο βιομηχανικά στοιχεία, όπως σιδηροτεχνίες και κρεμαστά φωτιστικά, είτε με πιο κλασσικές επιλογές μαρμάρου και μπαμπού, είναι σίγουρα ένα trend τον απόηχο του οποίου συναντάμε παντού.

Αυτή την περίοδο όμως την προσοχή μας έχει κεντρίσει μια πιο λατινοαμερικάνικη προσέγγιση που θυμίζει ακάλυπτους και εξοχικά των μέσων του 20ου αιώνα. Εδώ κυριαρχούν εξωτικά φυτά σε πλήρη διέγερση, πολυέλαιοι με πολύχρωμο γυαλί που δίνουν νέα πνοή στις επιφάνειες, μωσαϊκά πλακάκια, art deco καθρέπτες και έπιπλα από μπαμπού, rattan ή ψάθα.

8) Tone on Tone Interiors

Ακολουθώντας την τάση του μονοχρωματισμού, όλο και περισσότερα εστιατόρια ακολουθούν την τακτική ζεστών αντί δραματικών χρωματικών επιλογών εστιάζοντας στην παλέτα του μπεζ και του ανοιχτού ξύλου.

Η συγκεκριμένη τάση τείνει να συνδυάζει προσεκτικά επιλεγμένες αποχρώσεις, προσθέτοντας φυσικά υλικά όπως ξύλο ή πέτρα για να δημιουργήσει έναν ευχάριστο χώρο που ηρεμεί και χαλαρώνει τους επισκέπτες του.

9) Local Flavor

Με τον αριθμό των εστιατορίων να αυξάνεται διαρκώς, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ένα από αυτά να ξεχωρίσει πραγματικά είναι λίγοι. Σε αυτό το πλαίσιο παρατηρείται μια μετατόπιση στο σχεδιαστικό ενδιαφέρον των χώρων εστίασης. Αλυσίδες εστιατορίων ή εστιατόρια σε ιστορικές γειτονιές, θέλοντας να υπογραμμίσουν την αυθεντικότητα τους και να κινήσουν το ενδιαφέρον των πελατών τους, προσθέτουν έργα τέχνης κάποιου σύγχρονου τοπικού καλλιτέχνη ή ενσωματώνουν ορόσημα της κοινότητας.

Το κλειδί επιτυχίας είναι ο εναρμονισμός του εστιατορίου με την αισθητική του περιβάλλοντα χώρου. Προκειμένου να αντικατοπτριστεί η τοπική ταυτότητα, διατηρώντας ένα επίπεδο κομψότητας, αρκεί μια έρευνα στην γειτονιά, στα χρώματα των κτηρίων και την αρχιτεκτονική τους, αλλά και η διακόσμηση με έργα τέχνης και η χρήση πρώτων υλών που προέρχονται από την τοπική αγορά.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ο φυσικός χώρος υποδεικνύει την κατεύθυνση στην διακόσμηση του εστιατορίου μέσω της προηγούμενης λειτουργίας του, π.χ. ένα παλιό κτίριο τράπεζας χρησιμοποιείται σαν σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό του εστιατορίου.

10) Rooftop Dining

Σίγουρα η αξιοποίηση των αναρίθμητων ταρατσών δεν είναι κάτι καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά μόνο πρόσφατα άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερο παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Fairy lights, fire pits, άνετοι καναπέδες, μαξιλάρες και καρέκλες σε συνδυασμό με τον αστικό ορίζοντα δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα για την απόλαυση του γεύματος, αναδεικνύοντας τον χώρο και εντείνοντας μια fine dining εμπειρία.

11) Resimercial

Ο όρος resimercial είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των όρων commercial και residential και επισημαίνει την αίσθηση του οικείου. Κεφαλαιοποιεί το “welcome home” trend, χρησιμοποιώντας την αστική τάση των mix&match επίπλων για την διακόσμηση του bar ή του εστιατορίου.

Έπιπλα και λεπτομέρειες αντιφατικής υφής/υλικού και διαφορετικών χρωμάτων προσδίδουν home-y αίσθημα στον χώρο και στέλνουν οπτικά ερεθίσματα που υποδεικνύουν πως δεν πρόκειται για κάποια απρόσωπη αλυσίδα αλλά για ένα ζεστό και γνώριμο περιβάλλον.

Tip: Είναι προτιμότερη είτε η διατήρηση ενός ενιαίου σχήματος επίπλων σε ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων είτε η επιλογή μιας ενιαίας χρωματικής παλέτας σε διαφορετικά σχήματα και υφές.

12) Immersive experiences

Τα εστιατόρια δεν είναι πλέον απλά μέρος μιας νυχτερινής εξόδου, σε πολλές περιπτώσεις είναι η ίδια η νυχτερινή έξοδος. Πολλά από αυτά δεν προσφέρουν μόνο πεντανόστιμες γαστρονομικές προτάσεις αλλά και εντυπωσιακές εμπειρίες που ενεργοποιούν όλες μας τις αισθήσεις πέρα από εκείνη της γεύσης.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός εντυπωσιακού περιβάλλοντος που θα ταξιδέψει τον πελάτη και παράλληλα θα μονοπωλήσει την προσοχή του. Θεματικά εστιατόρια, που δίνουν την δυνατότητα να δειπνήσει κανείς στο σκοτάδι ή να πιει το ποτό του σε ένα μπαρ φτιαγμένο από πάγο, παρέχουν μια εμπειρία στον επισκέπτη που δεν μπορεί να βρει εύκολα αλλού.

13) Slashie Restaurants

Πρόκειται για ένα νέο ρεύμα εστιατορίων που συνδυάζει πολλαπλά concepts υπό έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες. Επί της ουσίας παρέχουν μια διαφορετική προσέγγιση που επιτρέπει την μεγιστοποίηση των κερδών με την παράλληλη ικανοποίηση των επιθυμιών των πελατών.

Η μεγιστοποίηση των κερδών προκύπτει από την δυνατότητα των Slashies να παραμένουν πολυσύχναστα κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Σπάνια θα δούμε ένα full service εστιατόριο γεμάτο στις 10 το πρωί ή ένα καφέ με κόσμο στις 9 το βράδυ. Συνδυάζοντας τα δύο αυτά concept μια επιχείρηση καταφέρνει να διατηρήσει τη ροή της κίνησης και των εσόδων και ταυτόχρονα της επανειλημμένη επισκεψιμότητα από τους πελάτες που εκτιμούν αυτή την εναλλαγή.

Τα Slashies έχουν πολλές διαφορετικές μορφές, από full service εστιατόρια συστεγασμένα με μικρά αρτοποιεία ή/και ζαχαροπλαστεία έως μικρές boutique λιανικής πώλησης.

14) Front & Center Kitchen

Μπορεί το “Open Kitchen” να είναι τάση τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα επαναπροσδιορίζεται έτσι ώστε η κουζίνα να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην κάτοψη ενός εστιατορίου.

Όλα τα στάδια προετοιμασίας του τελικού πιάτου συνεχίζουν να εκτίθενται στο κοινό με την διαφορά ότι τώρα δεν λαμβάνουν χώρα απλά στην σάλα αλλά στην κεντρική είσοδο του εστιατορίου. Αυτή η ανανέωση του γνώριμου trend καθιστά την κουζίνα το πρώτο πράγμα που αντικρίζουν οι πελάτες.

Η ισχυρή παρουσία της κουζίνας στο προσκήνιο θέτει τον πήχη της ποιότητας αρκετά ψηλά, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην διαφάνεια του τρόπου παρασκευής των αγαπημένων μας πιάτων.

Παράλληλα επιτρέπει στον πελάτη να παρακολουθήσει με ανυπομονησία όλη την διαδικασία, από την στιγμή της παραγγελίας του, έως το γαρνίρισμα και την άφιξη του πιάτου στο τραπέζι.

15) Handmade Goods

Τα τοπικά προϊόντα και η αυξανόμενη ενίσχυση συνοικιακών επιχειρήσεων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο προμηθευόμαστε τα προϊόντα μας σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια τα χειροποίητα οικιακά σκεύη κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις τάσεις διακόσμησης και σταδιακά κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στους χώρους εστίασης.

Οικειοποίουμενοι αυτό το trend, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν την ευκαιρία τόσο να υποστηρίξουν τοπικές επιχειρήσεις όσο και να υπογραμμίσουν τις αξίες τους. Χειροποίητα σερβίτσια, επιτραπέζια αξεσουάρ, αλατοθήκες και βάζα προέρχονται από μοναδικούς κατασκευαστές, προσθέτοντας μια artisanal νότα στην εμπειρία των πελατών αλλά και μια αυθεντική προσωπικότητα στο χώρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.