​Quick CV Tips: Τα 10+1 συχνότερα λάθη που διορθώνονται σε 1 λεπτό

Πρόσφατα στην bluedot careers φτάσαμε το ορόσημο των 100.000 επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου στο δίκτυό μας. Εκατό χιλιάδες αξιόλογοι, καταρτισμένοι επαγγελματίες – εκατό χιλιάδες διαφορετικά βιογραφικά σημειώματα όλων των ειδικοτήτων αλλά και όλων των επιπέδων προϋπηρεσίας. Με αυτήν ακριβώς την αφορμή, συγκεντρώσαμε και σας παραθέτουμε τα 10+1 συχνότερα λάθη που συναντήσαμε στην πορεία μας ως τώρα και τα οποία διορθώνονται σε 1 λεπτό το καθένα.

Δεν υπάρχει ‘σωστό’ και ‘λάθος’ βιογραφικό, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μπορεί, ωστόσο, ένα βιογραφικό να κριθεί για το αν είναι ‘αποτελεσματικό’ ή ‘αναποτελεσματικό’, εκπληρώνοντας ή μη τον σκοπό της ύπαρξής του που δεν είναι άλλος από την αντιπροσωπευτική σύνοψη της ως τώρα προϋπηρεσίας αλλά και των μελλοντικών στόχων ενός επαγγελματία.

Η αποτελεσματικότητα ενός CV παίρνει, μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη αξία σε μια εποχή όπου ο μέσος χρόνος που αφιερώνει ένας internal hiring manager ή ένας recruiter εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού σαν την bluedot careers ώστε να αποφασίσει εάν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ένα βιογραφικό ταιριάζει στην εκάστοτε θέση είναι μικρότερος από τον χρόνο που έχει αφιερώσει ο επαγγελματίας στο να το συντάξει. 

Το να έχει επενδύσει κάποιος μέρες ή και εβδομάδες στην τελειοποίηση του βιογραφικού του σημειώματος και να κρίνεται μέσα σε λίγη ώρα είναι σαφώς δυσάρεστο και εμείς προσωπικά προσπαθούμε (αν και ομολογουμένως όχι πάντα με επιτυχία) να αφιερώνουμε περισσότερο και επαρκή χρόνο στον καθένα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει ο υποψήφιος να γνωρίζει ότι αυτό πράγματι συμβαίνει πολύ συχνά, συνειδητοποιώντας και τους λόγους που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο η κάθε θέση εργασίας λαμβάνει διψήφιο ή και τριψήφιο αριθμό υποψηφίων, είτε αυτοί είναι 52, όπως διαπιστώνει έρευνα του Jobvite το 2017, είτε, πιο κοντά μας, αυτοί είναι 100 όπως υπόσχεται στους εργοδότες η γνωστή πλατφόρμα kariera.gr. Γίνεται, λοιπόν, αμέσως κατανοητό πως για έναν υπεύθυνο προσλήψεων που ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να διαχειρίζεται 15 ανοιχτές θέσεις εργασίας με αυστηρές προθεσμίες, και το κάθε λεπτό μετράει.

 Διεύθυνση

Αρχίζοντας από τα βασικά, αναμφίβολα, ο τόπος κατοικίας είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε βιογραφικού σημειώματος. Εάν λοιπόν δεν τον έχετε συμπεριλάβει στο CV σας, καλό θα ήταν να το κάνετε άμεσα και σε ευδιάκριτο σημείο.

Πόσο συγκεκριμένος χρειάζεται όμως κανείς να γίνει; Ένα απλό Τοποθεσία: Ελλάδα, που περιέργως βλέπουμε συχνά, σίγουρα δεν αρκεί. Ούτε όμως και η πόλη ως τόπος διαμονής αρκεί σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων κυρίως πόλεων όπως η Αθήνα. Στο άλλο άκρο, πολλοί επαγγελματίες συμπεριλαμβάνουν την ακριβή διεύθυνσή τους με οδό και αριθμό – πράγμα αχρείαστο ή ακόμα και επικίνδυνο. Συμπερασματικά, ενδεδειγμένες μορφές θα ήταν το Τοποθεσία: Χανιά αλλά και το Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αθήνα.

 Όνομα αρχείου

Πολλά διαφορετικά αρχεία, άλλα ανανεωμένα, άλλα όχι.

Πολλές διαφορετικές εκδοχές του ανανεωμένου μας βιογραφικού (κάτι που ενδείκνυται, όπως θα δούμε παρακάτω).

Πολλά μέσα αποθήκευσης – υπολογιστής, smartphone, cloud storage, email.

Εκρηκτικός συνδυασμός που προκαλεί «πονοκέφαλο» με τις ονομασίες και ταξινομήσεις όλων αυτών των αρχείων.

Αποτέλεσμα; Συχνά λαμβάνουμε βιογραφικά σημειώματα όπως:

CV Markos (1) (1) (1)

CV NEW

Sofia’s Resume FINAL

Η πρώτη σκέψη είναι πως πρόκειται για μια αθώα λεπτομέρεια που είτε δεν παρατηρείται από κανέναν είτε απλώς αποδίδεται στην απροσεξία και δεν επηρεάζει την έκβαση μιας αίτησης. Σήμερα όμως η πλειονότητα των εργοδοτών χρησιμοποιεί κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της πορείας των αιτήσεων για μια θέση εργασίας, το λεγόμενο Applicant Tracking System (ATS). Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε, ηθελημένα ή μη, κάποια ‘ανορθόδοξη’ οδό για να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας για μια θέση εργασίας, πχ επικοινωνώντας απευθείας με τον υπεύθυνο προσλήψεων μέσω Linkedin, ενδεχομένως η εταιρεία να χρειαστεί να μεταφορτώσει χειροκίνητα το βιογραφικό μας σημείωμα στο ATS της. Σε αυτή την περίπτωση το βιογραφικό μας ενδέχεται να γίνει μια ακόμα σταγόνα στον ωκεανό των CV (1) που έχει να διαχειριστεί ένας data entry υπάλληλος της εταιρείας, και ως εκ τούτου να μην φτάσει ποτέ στον προορισμό του.

Η μορφή λοιπόν που προτείνουμε είναι CV Giannis Papadopoulos.

 Προϋπηρεσία

Η κάθε εργασιακή εμπειρία καλό είναι να συνοδεύεται από τις ακριβείς ημερομηνίες κατά τις οποίες ο επαγγελματία παρέμεινε στον εκάστοτε εργασιακό χώρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μήνας και το έτος αρκούν (Οκτώβριος 2014 – Μάρτιος 2016) με εξαίρεση ίσως κάποια πιο βραχυπρόθεσμα projects και ταχύρρυθμα σεμινάρια όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι (7 Ιουλίου 2019 – 16 Αυγούστου 2019).

Πολύ βοηθητικό, επίσης, είναι οι προϋπηρεσίες να αναφέρονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη και συνεχίζοντας παρακάτω με τις παλαιότερες. Επίσης, όσο πιο πρόσφατη μια εμπειρία, τόσο πιο αναλυτικοί μπορούμε να γίνουμε εν σχέσει με τις αρμοδιότητες που κατείχαμε με αποκορύφωμα φυσικά την παρούσα εργασία μας (ή την πιο πρόσφατη, σε περίπτωση που δεν εργαζόμαστε).

Τέλος, πολύ συχνά μιλάμε με επαγγελματίες που έχουν επιτύχει 2 και 3 προαγωγές στην εταιρεία στην οποία εργάζονται αλλά δεν φροντίζουν να το αναφέρουν στο βιογραφικό τους σημείωμα, περιορίζοντας την προϋπηρεσία τους στα χρόνια που βρίσκονται εκεί και στον πιο πρόσφατο τίτλο τους (πχ 2016-σήμερα: Project Manager @ bluedot careers).

Η προαγωγή, η εναλλαγή ρόλων ή/και η διεύρυνση αρμοδιοτήτων είναι από τα πρώτα πράγματα που ξεχωρίζουν σε ένα βιογραφικό σημείωμα μιας και σηματοδοτούν, από τη μία, την εμπιστοσύνη του εργοδότη στο πρόσωπο του επαγγελματία όπως επίσης και, από την άλλη, την διάθεση του τελευταίου για συνεχή εξέλιξη. Όταν αυτή υπάρχει, λοιπόν, αλλά δεν καταγράφεται στο βιογραφικό σημείωμα, ο υποψήφιος αδικείται διπλά: όχι απλά δεν πιστώνεται την ανέλιξη αλλά αδίκως δημιουργούνται και ερωτήματα εν σχέσει με το πως και το γιατί ένας, πχ, νέος και φέρελπις επαγγελματίας βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση τα τελευταία 6 χρόνια.

Με λίγα λόγια, η προϋπηρεσία αφορά τους τίτλους που καταλαμβάνουμε (και, πολύ πιο ουσιαστικά, τις εκάστοτε επαυξημένες αρμοδιότητες που τους συνοδεύουν) με την πάροδο του χρόνου και δεν πρέπει να συγχέεται με το εργασιακό περιβάλλον αυτό καθ’ αυτό: η Ginni Rometty, λόγου χάριν, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με πληθώρα προϋπηρεσιών οι περισσότερες εκ των οποίων όμως εντός της IBM ξεκινώντας από την περίοδο που ήταν Systems Analyst (1981) μέχρι και σήμερα που κατέχει τον τίτλο της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ίδιας εταιρείας (2012-2020). 

 Φωτογραφία

Η επικρατέστερη άποψη στον Αγγλοσαξονικό κόσμο είναι πως η φωτογραφία πρέπει να αποφεύγεται σε ένα σύγχρονο βιογραφικό σημείωμα, δεδομένου πως η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο στην αίτηση ενός υποψηφίου στις περισσότερες θέσεις εργασίας (με εξαίρεση επαγγέλματα όπως ηθοποιός και μοντέλο). Η άποψη αυτή υποστηρίζεται θερμά και από τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού πολλών εταιρειών μιας και η έλλειψη φωτογραφίας δρα ως ασπίδα σε κατηγορίες ακούσιων ή εκούσιων προκαταλήψεων και κάθε είδους άλλων διακρίσεων.

Από την άλλη, σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο σαν αυτόν στον οποίο ζούμε σήμερα, μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση σπανίως αποτυγχάνει στο να φέρει αποτέλεσμα – πληθώρα αποτελεσμάτων για την ακρίβεια από διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα που, αν ο χρήστης δεν είναι προσεκτικός ώστε να έχει περιορίσει καταλλήλως την πρόσβαση του προφίλ του σε τρίτους, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν και πιο ιδιωτικές στιγμές. Αν πάλι η αναζήτηση αποτύχει λόγω συνωνυμίας, ακόμα χειρότερα. Επίσης, στην ενότητα των ‘Προσωπικών Στοιχείων’ ενός βιογραφικού σημειώματος προτείνεται και η προσθήκη του συνδέσμου του Linkedin profile, το οποίο έτσι και αλλιώς συμπεριλαμβάνει φωτογραφία. 

Παρά τη διχογνωμία και συνεχιζόμενη συζήτηση σε σχέση με τη θέση της φωτογραφίας σε ένα βιογραφικό σημείωμα, για όποιον αποφασίζει να την συμπεριλάβει στο CV του, υπάρχουν πιο σαφείς κατευθυντήριες γραμμές: επαγγελματικό ντύσιμο ή στολή εργασίας για ορισμένα επαγγέλματα (πχ μάγειρες), φωτογραφία από τη μέση και πάνω, ουδέτερο μακιγιάζ, ουδέτερες εκφράσεις προσώπου και χειρονομίες, όχι γυαλιά ηλίου, επαγγελματικό ή ουδέτερο background. Ένα λάθος το οποίο κάνουμε πολλοί όταν ετοιμάζουμε το βιογραφικό μας είναι ότι αποφασίζουμε να συμπεριλάβουμε μια φωτογραφία και την επόμενη στιγμή ανοίγουμε όλους μας τους φακέλους και τα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να βρούμε την καταλληλότερη. Αυτή η διαδικασία συχνά καταλήγει σε μια σειρά από ακατάλληλες φωτογραφίες που όχι και τόσο μαεστρικά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε crop ώστε να ταιριάξουν σε αυτό που ψάχνουμε.

Αντ’ αυτού, η καλύτερη ιδέα είναι να αντιμετωπίζουμε τη φωτογραφία του CV κάπως σαν αυτή του διαβατηρίου: σαν μια φωτογραφία, δηλαδή, που απαιτεί ξεχωριστή διαδικασία και πρέπει να παρθεί επί τούτου.

 Email

Αναμφίβολα, μια ηλεκτρονική διεύθυνση είναι απαραίτητη για κάθε επαγγελματία όπως απαραίτητη είναι και η ενσωμάτωσή της στο βιογραφικό του σημείωμα. Συχνά ωστόσο συναντάμε ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπως giannakis13@… και stavroula_masterchef@… που τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτα παραπάνω από κατάλοιπα της παιδικής ηλικίας και των πρώτων emails που όλοι φτιάχνουμε.  

Μια λεπτομέρεια, η παράβλεψη της οποίας φαινομενικά δεν στοιχίζει. Γιατί όμως να πάρει κανείς αυτό το ρίσκο, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με εκατοντάδες καταρτισμένους υποψηφίους όπου και η μικρότερη λεπτομέρεια μπορεί να μετρήσει; Ειδικά όταν είναι πολύ εύκολο και γρήγορο για τον οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό email.

Και επιπλέον, ιδίως όταν ένα τέτοιο email μπορεί να φανεί και αλλού χρήσιμο: πχ εάν χρειαστεί να μοιραστεί ή να επιβεβαιώσει κανείς το email του προφορικά, μια διεύθυνση κατά τα πρότυπα όνομα.επώνυμο@… είναι πολύ πιθανότερο να καταγραφεί από κάποιον χωρίς λάθη όπως επίσης είναι και πολύ ευκολότερο να αποστηθιστεί.

Προαιρετικά, μπορούμε επίσης με πολύ εύκολο τρόπο να ‘συγχωνεύσουμε’, τρόπον τινά, όλες τις παλιές ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις ώστε όλα τα μηνύματα να προωθούνται στο νέο μας email.

Μάλιστα, ως extra tip, στην δημοφιλή δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail αφότου δημιουργήσετε το email σας (philip@gmail.com), μετά το username σας (philip) προσθέστε οποιαδήποτε φράση μετά το διαχωριστικό σύμβολο συν (+). Όλα αυτά τα κατά τα φαινόμενα ξεχωριστά email, ανήκουν σε εσάς και καταλήγουν στο ίδιο inbox. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο για κατηγοριοποίηση των εισερχόμενων μηνυμάτων μας σε διαφορετικές κατηγορίες:

Απαντήσεις και άλλες αλλαγές στο status αιτήσεων εργασίας: philip+applications@gmail.com

Notifications από κοινωνικά δίκτυα: philip+facebook@gmail.com

Εγγραφή σε υπηρεσίες και newsletters που δεν σας ενδιαφέρουν: philip+spam@gmail.com

 Τηλέφωνα επικοινωνίας

Εάν το βιογραφικό μας σημείωμα προορίζεται (και) σε θέσεις εκτός Ελλάδος, καλό είναι στα στοιχεία επικοινωνίας να προστίθεται ο τηλεφωνικός κωδικός της χώρας (+30 ή 0030) όπως επίσης και το αν πρόκειται για κινητό ή σταθερό τηλέφωνο.

Επίσης, η προσθήκη των ωρών και των ημερών κατά τις οποίες ο επαγγελματίας είναι διαθέσιμος για να συνομιλήσει αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη τόσο για τον ίδιο, ο οποίος δεν θέλει να χάσει μια κλήση που αφορά την αίτηση εργασίας του, όσο και για τον ενδιαφερόμενο εργοδότη, ο οποίος δεν θέλει να ενοχλεί τον υποψήφιο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας του ή γενικότερα κατά τη διάρκεια άλλων ακατάλληλων ωρών. Η προσθήκη αυτή κρίνεται επιβεβλημένη μάλιστα εάν το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι σταθερό σπιτιού στο οποίο διαμένουμε με τρίτους ή/και από το οποίο λείπουμε για τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Ορθογραφικά λάθη

Ένα τυπικό βιογραφικό απαρτίζεται από μόλις 400 έως 800 λέξεις οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία για ορθογραφικά λάθη. Χρησιμοποιούμε τα εργαλεία αυτόματου ορθογραφικού ελέγχου που υπάρχουν διαθέσιμα αλλά δεν βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτά μιας και δεν είναι αλάνθαστα.

Μοιραζόμαστε, επίσης, το βιογραφικό μας σημείωμα με κάποιο «τρίτο μάτι», είτε πρόκειται για κάποιον συνάδελφο ή κάποιον φίλο που εμπιστευόμαστε, για σκοπούς proof-reading αλλά και μια γενικότερη δεύτερη γνώμη.

 Format

Η τάση για βιογραφικά σημειώματα που περιορίζονται σε μία μόλις Α4 σελίδα, τα γνωστά ‘one pagers’, είναι γνωστή και καλοδεχούμενη διότι ασκεί πίεση σε όλους μας να σκεφτούμε σοβαρά και να ξεχωρίσουμε τα αυθεντικά χρήσιμα στοιχεία της προϋπηρεσίας και των skills μας από τις περιττές πληροφορίες. Αν η CV building πλατφόρμα novoresume.com μπορεί να χωρέσει τα επαγγελματικά πεπραγμένα του «πολυμήχανου» Elon Musk σε 1 σελίδα, το ίδιο μάλλον μπορούμε να κάνουμε και εμείς για τον εαυτό μας! Ωστόσο, αν δεν τα καταφέρουμε, η χρησιμοποίηση και μιας 2ης σελίδας σίγουρα δεν είναι απαγορευτική.

​Σημαντικότερο ρόλο ωστόσο από τον ακριβή αριθμό σελίδων ενός βιογραφικού σημειώματος παίζει η προσεγμένη μορφοποίησή του. Ένας εύκολος εμπειρικός κανόνας, π.χ., είναι να φροντίζουμε κάθε νέα σελίδα του CV μας να είναι γεμάτη τουλάχιστον κατά το ήμισυ – αν αυτό δεν είναι εφικτό, προτιμότερο είναι να ‘συμπυκνώσουμε’ τις πληροφορίες στις προηγούμενες σελίδες. Αντιστοίχως, κάθε προϋπηρεσία καλό θα ήταν να αναγράφεται ακέραια σε μία σελίδα και αν μην ‘σπάει’ στη μέση.

 CV versions

Αν και αυτό το tip αφορά, ως επί το πλείστον, senior επαγγελματίες είναι χρήσιμο για όλους μιας και μας υπενθυμίζει πως το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι ένα μονοδιάστατο, στατικό έγγραφο. Πράγματι, με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότητα, ενδείκνυται να δημιουργούμε πολλές διαφορετικές εκδοχές του CV μας ανά περίπτωση. Χρήσιμα παραδείγματα που συναντάμε συχνά είναι:

-Ένα συνοπτικό 1-pager CV και ένα πιο αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα

-Ένα technical και ένα managerial/operational CV

-Εάν ασχολείται κανείς με δύο (ή παραπάνω) εντελώς διαφορετικά αντικείμενα (πχ μουσικός και social media manager), δύο ξεχωριστά βιογραφικά που το καθένα δίνει έμφαση στον αντίστοιχο τομέα

-Τελευταίο και σημαντικότερο όλων: ένα tailored βιογραφικό το οποίο απευθύνεται στην θέση την οποία αιτούμαστε κάθε φορά, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας καθιστούν κατάλληλους

 Φράσεις-κλισέ

Fast learner, proactive, ενθουσιώδης, career driven. Σε κάθε δεύτερο βιογραφικό σημείωμα συναντάμε και μια ή περισσότερες από τις γνωστές φράσεις-κλισέ. Δεν είναι ότι υπάρχουν ικανότητες που αυτές καθ’ αυτές δεν είναι χρήσιμες ή περιζήτητες, ούτε ότι αμφισβητούμε ότι πράγματι είναι «επικοινωνιακός» και ο 454ος υποψήφιος που το αναφέρει. Απλώς, εν κενώ, οι φράσεις αυτές δεν σημαίνουν και πολλά.

Δίνεις προσοχή στη λεπτομέρεια; Απόδειξέ το με ένα βιογραφικό που είναι άρτιο ορθογραφικά, γραμματικά, συντακτικά και μορφολογικά.

Είσαι ομαδικός; Δώσε παραδείγματα ομάδων στις οποίες συμμετείχες στις προηγούμενες εταιρείες όπου εργάστηκες – πόσα άτομα συμμετείχαν στις ομάδες αυτές, ποια ήταν η στόχευσή σας, ποια προβλήματα παρουσιάστηκαν και πως τα αντιμετωπίσατε, ποιες ήταν οι αρμοδιότητες του καθενός.

Έχεις ηγετικές ικανότητες; Κάνε τότε αναφορά στις περιπτώσεις όπου ηγήθηκες, με ποια αφορμή, με ποιους δίπλα σου και ποιους υφιστάμενους, με ποιο στόχο και με ποια αποτελέσματα!

Είσαι επικοινωνιακός – τι ακριβώς σημαίνει αυτό πιο συγκεκριμένα; Σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με έναν πελάτη; Στις σχέσεις σου με τους συναδέλφους; Σε μια παρουσίαση ή ομιλία με ευρύ ακροατήριο; Μέσω τηλεφώνου;

Είσαι εργατικός; Θυμήσου πως η αποτελεσματικότητα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική με τον απόλυτο αριθμό εργατοωρών.

Μήπως τότε είσαι “results driven”; Τότε σίγουρα θα πρέπει να αναφερθείς σε αυτά τα αποτελέσματα στις επί μέρους θέσεις εργασίας που έχεις καταλάβει κατά καιρούς – δεν υπάρχει άλλωστε υπεύθυνος προσλήψεων στον οποίο να μην αρέσουν τα μεγάλα, ξεκάθαρα και επαληθεύσιμα νούμερα (πχ αύξηση πωλήσεων κατά 15% σε 9 μήνες).

❿+❶ Link it (nearly) all in

Έχετε επαγγελματικό προφίλ στο Linkedin και στο XING; Διατηρείτε λογαριασμό με δείγματα της δουλειάς σας στο Pinterest ή στο Instagram; Διαχειρίζεστε κάποιο group ή page στο Facebook; Έχετε συγκεντρώσει ολόκληρο το portfolio σας σε μια προσωπική ιστοσελίδα; Μην παραλείπετε να τα συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας σημείωμα!

​Έχετε προσωπικό λογαριασμό στο Facebook όπου αναρτάτε φωτογραφίες και συζητάτε με φίλους; Ασχολείστε με το Instagram όπου κρατάτε engaged τους followers σας με καθημερινά stories από τις προσωπικές σας στιγμές και τα ταξίδια σας; Χρησιμοποιείτε το TikTok για να ανεβάζετε αστεία βίντεο; Κρατήστε τα για εσάς και τους φίλους σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.